back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Marfin: Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία 12 χρόνια μετά

Διαβάστε επίσης

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία που συντάραξε το πανελλήνιο και παραμένει έως σήμερα ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία.

Ήταν 5 Μαΐου του 2010 όταν, κατά τη διάρκεια μεγάλου αντιμνημονιακού συλλαλητηρίου, το κτήριο της Marfin στην οδό Σταδίου δέχθηκε επίθεση με μολότοφ. Εκείνη την ώρα στην τράπεζα βρίσκονταν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε εργαζόμενους διέσωσε η πυροσβεστική ενώ τρεις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο: η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακάλης και η 32χρονη έγκυος στο πρώτο της παιδί Αγγελική Παπαθανασοπούλου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η κύρια πορεία των διαδηλωτών ανέβαινε την οδό Σταδίου, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στο κτίριο της Τράπεζας σπάζοντας την τζαμαρία και ρίχνοντας στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ. Λόγω των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις εγκλωβίζοντας εργαζόμενους μέσα στο κτίριο.

Οι εικόνες από το φλεγόμενο κτίριο και τους εργαζόμενους να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια από τα μπαλκόνια έκαναν το γύρο του κόσμου.
Εμπρηστική επίθεση από την ίδια ομάδα κουκουλοφόρων δέχτηκε και βιβλιοπωλείο της αλυσίδας Ιανός, ακριβώς απέναντι από την τράπεζα.

Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Ως ύποπτος για τον εμπρησμό της Marfin συνελήφθη ένα άτομο, το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη για τα εγκλήματα της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν αποπείρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας διά εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Το βούλευμα αναφέρει ότι υπήρχαν και άλλα δύο άτομα αυτουργοί του εμπρησμού, τα οποία είναι άγνωστα. Ταυτόχρονα παραπέμφθηκε σε δίκη ένα ακόμα πρόσωπο για τον εμπρησμό στο βιβλιοπωλείο “Ιανός”.

Μετά από πολλές αναβολές, η δίκη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 χωρίς κάποιος από τους κατηγορούμενους να καταδικαστεί, λόγω έλλειψης ικανών ενδείξεων ενοχής.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2013, στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Ένοχοι είχαν κριθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και η διευθύντρια του καταστήματος για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα