back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

To “πράσινο φως” για την έκδοση συντάξεων εμπιστοσύνης και fast track έδωσε εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Διαβάστε επίσης

Οι συντάξεις εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, αφορούν σε αιτήσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν έως την 31η Μαρτίου 2022.

Οι συντάξεις fast track εκδίδονται για αιτήσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν από την 1η Απριλίου 2022 και μετά.

Για τις συντάξεις εμπιστοσύνης θα υπάρχει περιθώριο έως και 10αετίας για την πραγματοποίηση ελέγχου, ώστε είτε να καταβληθεί θετική διαφορά στον συνταξιούχο είτε να παρακρατηθούν αναδρομικά ποσά.

Για τις συντάξεις fast track, ο έλεγχος θα γίνεται σε βάθος πενταετίας, το αργότερο.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, ότι όλες οι συντάξεις που θα απονεμηθούν με αυτή την διαδικασία θα τύχουν μεταγενέστερου ελέγχου. Σε περίπτωση, κατά την οποία προκύψει, ότι δεν έπρεπε να εκδοθούν, θα αναστέλλεται άμεσα η καταβολή τους.

Παράλληλα, προβλέπεται και αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, εκτός αν ο χρόνος που υπολείπεται είναι έως δύο έτη και ο ασφαλισμένος αποδεχτεί να τον καλύψει καταβάλλοντας τις ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, εάν προκύψει ασφαλιστικός χρόνος που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση, τότε θα γίνεται αποδεκτός, αλλά οι εισφορές που θα λογίζονται για τον υπολογισμό της σύνταξης, θα αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη αν πρόκειται για μισθωτό, ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμένο άλλης κατηγορίας, όπως αυτοί ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο που ζητήθηκε η αναγνώριση. Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνονται μέτρα μείζονος ασφαλείας απέναντι σε όσους τελικά αποδειχθεί, ότι δεν δικαιούντο τα ποσά που προέκυψαν από τον ασφαλιστικό χρόνο, τον οποίο δήλωσαν. Παράλληλα,όμως, θα απονέμονται μικρότερα ποσά συντάξεων, από εκείνα που αναμένουν κάποιοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν μπορούν να τεκμηριώσουν τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης.

Το ποσό της σύνταξης, θα υπολογίζεται με βάση:

α. Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ)

β. Τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά (συντάξεις εμπιστοσύνης).

Οι αιτήσεις που περιλαμβάνουν αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προωθούνται κατά προτεραιότητα.

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα