back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Π. Κατσαούνου: Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ευθύνεται για τη δημιουργία πολυανθεκτικών μικροβίων

Διαβάστε επίσης

Μπορεί ο κορωνοϊός να δείχνει ότι περνά πλέον σε ενδημική φάση, ωστόσο η candida auris, ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο των νοσοκομείων, φαίνεται ότι είναι η επόμενη, αναδυόμενη απειλή για την παγκόσμια υγεία.

«Καμπανάκι» για την επιδείνωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη διάρκεια της πανδημίας λόγω μικροβίων, σήμαναν ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές στο 21ο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Όπως τόνισαν, αυτό οφείλεται στην ενασχόληση των ιατρών με την Covid-19, κυρίως και στην εγκατάλειψη των δράσεων επιτήρησης.

Την ανάγκη επαγρύπνησης για την παρουσία μικροβίων και μικροοργανισμών στα νοσοκομεία υπογράμμισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

«Εδώ και χρόνια έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία με τα μικρόβια και τους μικροοοργανισμούς.
Η candida auris είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι γιατροί κάνουν το μέγιστο που μπορούν τηρώντας τις συνθήκες υγιεινής ώστε να μην μεταφέρονται μικρόβια από ασθενή σε ασθενή».

Εξήγησε ότι τα μικρόβια δεν εξαφανίζονται, αλλά παρακολουθούνται από τους γιατρούς για την αντιμετώπισή τους. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν αποκλειστικά στα νοσοκομεία και για την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητά τους, ενοχοποιείται η χωρίς μέτρο χορήγηση αντιβιοτικών, παράλληλα με την πλημμελή τήρηση των κανόνων ατομικής υγεινής.

«Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών δεν σκοτώνει τους ιούς κι έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τον συγκεκριμένο μύκητα στα νοσοκομεία.
Η ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, αν κι όχι καινούργιο.
Είναι σημαντικό να τηρούνται τα πρωτόκολλα ως προς τη χορήγηση των αντιβιοτικών, διότι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά μικροοργανισμοί δεν υπάρχουν μόνον στα νοσοκομεία κι απόδειξη είναι για παράδειγμα ο πνευμονιόκοκκος…
Η συμμετοχή όλων στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ξεκινά από το σπίτι με την χωρίς μέτρο χρήση των αντιβιοτικών» ανέφερε.

Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά «πολλοί νοσούντες με κορωνοιό πιέζουν τους γιατρούς να  συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά και αυτό είναι λάθος. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα