back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σκρέκας: Είναι χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να μετατραπεί στην κύρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου

Διαβάστε επίσης

«Είναι χρυσή ευκαιρία αυτή την στιγμή για την Ελλάδα να μετατραπεί στην κύρια πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι που αναβαθμίζει σημαντικά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή πλωτής δεξαμενής στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι ετοιμάζεται και άλλη στην Κόρινθο και σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο τριπλασιάζεται η δυνατότητα της χώρας να υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο και να το προωθεί μέσω της Βουλγαρίας σε όλη την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα, ασκώντας κριτική και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προχθεσινή ανάρτησή του σχετικά με την αναδρομική επιστροφή του 60% των αυξήσεων από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. «Κανένας αρχηγός της ΝΔ δεν θα σκεφτόταν τα τουιτάρει κάτι τόσο παραπλανητικό, τόσο λαικίστικο, τόσο επικίνδυνο να μειώσει την αξιοπιστία και την σοβαρότητά του». σημείωσε.

Στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία ο κ. Σκρέκας αναγνώρισε πάντως ότι δημιουργούνται σοβαροί προβληματισμοί και ανησυχίες για πιθανή διαταραχή των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα από την Ρωσία, τονίζοντας πως ήδη, η διακοπή προς την Βουλγαρία και την Πολωνία, έχει επιτείνει δυστυχώς αυτή την ανησυχία.

«Γι’ αυτό εμείς, ως χώρα, είμαστε έτοιμοι και έχουμε αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ακόμη και μία τέτοια κατάσταση», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ, λέγοντας ότι το 2020 είχαμε εγκατάσταση 1000 MW νέων ΑΠΕ, το 2021 είχαμε 1500 και το 2022 εκτιμούμε ότι θα έχουμε περίπου 2500 νέων MW. «Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία; Μειωμένο ρεύμα. Για κάθε 1000 ΜW ανανεώσιμων πηγών που συνδέουμε, δεν εισάγουμε φυσικό αέριο αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε τέλος και στα προγράμματα “Εξοικονομώ” σημειώνοντας ότι στο τελευταίο είχαμε 85.000 αιτήσεις, αλλά και στο νέο πρόγραμμα “Ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή” που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες και 350.000 νοικοκυριά θα αντικαταστήσουν παλιές ηλεκτρικές συσκευές.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα