back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυστραλία: Σκληρή προεκλογική αναμέτρηση Εργατικών – Συντηρητικών

Διαβάστε επίσης

Η πρώιμη ψηφοφορία άρχισε στην Αυστραλία δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα διευρύνει το προβάδισμά του, ενώ ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον καταγράφει πτώση στο ποσοστό της αποδοχής του.

Η πίεση που ασκεί το οικονομικό κόστος ζωής, η εθνική ασφάλεια, αλλά και η κλιματική αλλαγή είναι τα ζητήματα που κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα “The Australian” επί τη βάσει των προτιμήσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, έδειξε ότι το Εργατικό Κόμμα προηγείται με ποσοστό 54% έναντι 46% έναντι της κυβέρνησης συνασπισμού του Φιλελεύθερου Κόμματος και του Εθνικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Μόρισον

Το ποσοστό δημοτικότητας του Μόρισον μειώθηκε στο 44%, όπως έδειξε η δημοσκόπηση, με τον ίδιο να βρίσκεται μπροστά από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Άντονι Αλμπανέζε, το ποσοστό του οποίου αυξήθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 42%.

Η πρώιμη ψηφοφορία άρχισε στην Αυστραλία μία ημέρα έπειτα από μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του Μόρισον και του Αλμπανέζε. Οι δύο εκλογικοί αντίπαλοι μερικές στιγμές έβαλαν τις φωνές ο ένας στον άλλον, δυσκολεύοντας τη διεξαγωγή της συζήτησης, αλλά και την προώθηση των κεντρικών προεκλογικών μηνυμάτων τους.

“Ο Σκοτ Μόρισον δεν είχε τίποτα να πει εκτός του ότι έβαλε τις φωνές. Το μόνο που είχε ήταν λάσπη, χαμογελώντας αυτάρεσκα σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης,” δήλωσε ο Αλμπανέζε σήμερα στους δημοσιογράφους.

Οι γυναίκες ψηφοφόροι στράφηκαν προς το Εργατικό Κόμμα, καθώς όπως πιστεύουν οι Εργατικοί μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα της επιδείνωση των πιέσεων του κόστους ζωής, όπως έδειξε η ίδια δημοσκόπηση. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο της την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην περίπτωση που το μειωμένο ποσοστό της κυβέρνησης επιβεβαιωθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το Εργατικό Κόμμα θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως έδειξε μία έρευνα για την οικονομική έκδοση της ίδιας εφημερίδας. Η έρευνα αυτή ανέδειξε το αυξανόμενο κόστος ζωής ως το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους. Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει πλειοψηφία μιας έδρας στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Εκατομμύρια Αυστραλοί αναμένεται να ψηφίσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στα περίπου 500 εκλογικά τμήματα που έχουν οργανωθεί για την πρώιμη ψηφοφορία σε ολόκληρη τη χώρα.

Περίπου το 40% του εκλογικού σώματος είχε ψηφίσει νωρίτερα ή με επιστολική ψήφο στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα