back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ουκρανία εξήγαγε 1.000.000 τόνους σιτηρών τον Απρίλιο σε πείσμα του πολέμου

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία έσπειρε περί τα 70 εκατομμύρια στρέμματα εαρινών σιτηρών φέτος, 25% έως 30% λιγότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, και εξήγαγε 1,090 εκατομμύριο τόνους σιτηρών τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκιι.

Υπογράμμιζε την σημασία των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Ρουμανίας, καθώς η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, αλλά δήλωσε ότι οι εξαγωγές αυτές θα περιπλακούν σε δύο μήνες λόγω των εξαγωγων της νέας σοδειάς στην Ρουμανία και την Βουλγαρία.

«Η επιχείρηση της σποράς συνεχίζεται ενεργητικά παρά τις δυσκολίες που συνδέονται κυρίως με την εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας, εξηγώντας ότι η σπορά φέτος δεν ήταν της ίδιας ποιότητας με την περυσινή και ότι οι εκτάσεις για την σπορά του καλαμποκιού ήταν μικρότερες.

Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη εξαγωγική δύναμη καλαμποκιού παγκοσμίως για την περίοδο 2020-2021 και η έκτη σε εξαγωγές σίτου, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Grains Council.

Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο συνέβαλε στην αστάθεια των διεθνών αγορών εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αποσταθεροποιώντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Περί τα 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν εγκλωβισθεί στην Ουκρανία, λόγω της αποσταθεροποίησης των υποδομών και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι του γεωργικού τομέα δηλώνουν ότι το εξαγώγιμο πλεόνασμα ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια τόνους και οι αναλυτές θεωρούν ότι τα τεράστια αποθέματα που είναι εγκλωβισμένα στην Ουκρανία δεν θα αφήσουν χώρο για την αποθήκευση της νέας σοδειάς.

Ο Μίκολα Σόλσκι επανέλαβε τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από το έδαφος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια του πολέμου και δήλωσε ότι το Κίεβο θεωρεί κλεμμένα όλα τα σιτηρά που μεταφέρονται στην Κριμαία μέσω του λιμανιού της Σεβαστούπολης.

«Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε αυτά τα κλεμμένα σιτηρά να κατασχεθούν σύντομα», είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας χαιρέτισε «το ενδιαφέρον και την κατανόηση» της Ρουμανίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών και πρόσθεσε ότι τα λιμάνια της Βαλτικής θα είναι η πιο ελκυστική εναλλακτική για τις ουκρανικές εξαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα