back to top
29.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

29.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Ρωσία βομβαρδίζει την Οδησσό

Διαβάστε επίσης

Τρεις πύραυλοι τύπου Dagger που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-22 έπληξαν σήμερα την Οδησσό, κατά την επίσκεψη του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πόλη της νότιας Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο αναφορές της τοπικής δημοτικής αρχής.

«Τρεις πύραυλοι Dagger εκτοξεύτηκαν από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22. Επλήγησαν τουριστικές υποδομές. Πέντε κτίρια καταστράφηκαν. Η φωτιά κατασβέσθηκε, δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», αναφέρει το μήνυμα του δημοτικού συμβουλίου της Οδησσού στο Telegram.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ είχε υποχρεωθεί να μπει σε καταφύγιο εξαιτίας πυραυλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Οδησσό.

«Το Κρεμλίνο θέλει να καταστείλει το πνεύμα ελευθερίας και δημοκρατίας σας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα το πετύχει ποτέ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ώρες μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα και την ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη νίκη του σοβιετικού στρατού απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές παρέλασαν στη Μαριούπολη

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές παρέλασαν σήμερα στη Μαριούπολη μεταφέροντας μια τεράστια κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, το ρωσικό σύμβολο πατριωτισμού, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Την κορδέλα αυτή, σε μαύρο και πορτοκαλί χρώμα, φορούν από τις αρχές του 2000 εκατομμύρια Ρώσοι για να τιμήσουν τους Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιιο Πόλεμο.

Μαριούπολη παρέλαση φιλορώσων

Σήμερα στην κατεστραμμένη Μαριούπολη οι φιλορώσοι, με επικεφαλής τον αυτονομιστή ηγέτη τους, τον Ντενίς Πουσίλιν, παρέλασαν στους δρόμους κρατώντας μια κορδέλα μήκους 300 μέτρων, σύμφωνα με την ανάρτηση του ίδιου στο Telegram. Σε μια φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση ο Πουσίλιν διακρίνεται χαμογελαστός, να κρατάει την κορδέλα μαζί με άλλα άτομα, τα οποία γράφει ότι είναι κάτοικοι της πόλης.

Ο Πουσίλιν φοράει επίσης μια μικρή κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, σε σχήμα Ζ, το γράμμα που έγινε σύμβολο του πολέμου και ήταν γραμμένο πάνω στα ρωσικά θωρακισμένα. «Μαζί με τους κατοίκους της Μαριούπολης σήμερα, Ημέρα της Νίκης, μεταφέραμε μια τεράστια κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, μήκους 300 μέτρων», έγραψε στην ανάρτηση.

Η Μαριούπολη είναι σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες συναντούν ακόμη αντίσταση στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα των Ουκρανών υπερασπιστών της πόλης.

“Δεν είμαστε Ναζί”, απαντούν οι Ουκρανοί στον Ρώσο πρόεδρο, τιμώντας την Ημέρα της Νίκης

Στο πλευρό του παππού της, του Νικολάι, η Λέρα Νελιούμπ παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να μιλήσει για τη ρωσική εισβολή με αυτόν τον βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νωρίτερα σήμερα, στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Κίεβο, η Λέρα τον κρατούσε ενώ εκείνος έσκυβε για να αφήσει ένα στεφάνι με λουλούδια, για να τιμήσει τη μνήμη των φίλων και των συντρόφων του στον σοβιετικό στρατό, που πέθαναν πολεμώντας τη ναζιστική Γερμανία.

«Του είναι δύσκολο να μιλήσει για αυτό», δηλαδή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με στόχο της «αποναζιστικοποίηση» της χώρας, εξήγησε η Λέρα. «Στην αρχή, όταν παρακολουθούσε τις ειδήσεις στην τηλεόραση, δεν το πίστευε».

«Είναι εντελώς ηλίθιο αυτό που συμβαίνει. Ο Πούτιν ξαναγράφει την ιστορία», πρόσθεσε.

Από το 2015, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις πρώτες μάχες στο Ντονμπάς εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών που στηρίζονται από τη Μόσχα, η Ουκρανία γιορτάζει την «Ημέρα Μνήμης και Συμφιλίωσης» στις 8 Μαΐου, για να μην συμπίπτουν οι εορτασμοί με εκείνους της Ρωσίας, που τιμά τη λήξη του πολέμου στις 9 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά στην Ουκρανία για «να υπερασπιστεί την πατρίδα απέναντι στην απαράδεκτη απειλή» που αντιπροσώπευε η γειτονική χώρα. Ένα επιχείρημα που εξόργισε τους κατοίκους του Κιέβου οι οποίοι πήγαν να τιμήσουν τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τετιάνα Λεφτσένκο είπε ότι «της σηκώθηκε η τρίχα» ακούγοντας την ομιλία του Πούτιν. «Δεν είμαστε Ναζί. Αυτή η ημέρα είναι γιορτή για εμένα, μια ωραία γιορτή. Είναι η νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας», είπε η 65χρονη γυναίκα, μην κρύβοντας την οργή της.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, 8-10 εκατομμύρια Ουκρανοί, άμαχοι και στρατιώτες, σκοτώθηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-45).

Εδώ και πολλούς μήνες ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να συνδέσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χαρακτηρίζοντας «νεοναζιστική» την κυβέρνηση του Κιέβου. Ο Σέρχι Μαμούζιν όμως, ένας 46χρονος εργάτης ο παππούς του οποίου σκοτώθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφάσισε να αγνοήσει τις πολιτικές διενέξεις και να τιμήσει τη σημερινή ημέρα, που τη θεωρεί ιερή. «Ασφαλώς η Ημέρα της Νίκης χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς, αλλά για μένα παραμένει γιορτή», είπε.

Δίπλα του, κάποιοι πήγαν να τιμήσουν τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Μεταξύ αυτών ήταν και η Νίνα Μινόροβα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός που «θέλει να τιμήσει τους στρατιώτες που μας υπερασπίζονται»

«Θέλω τόσο πολύ να τελειώσει αυτός ο πόλεμος γιατί μας προκάλεσε τόση οδύνη», είπε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα