back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι σχολιάζει το Λονδίνο μετά από την χαμηλών τόνων ομιλία Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές θα πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου και για στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Σε ομιλία του στο βρετανικό Μουσείο Εθνικού Στρατού, η οποία συμπίπτει με την ετήσια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ουάλας είπε ότι οι Ρώσοι στρατηγοί είναι εξίσου ένοχοι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα πρέπει να προσαχθούν σε στρατοδικείο.

Ο Πούτιν και οι στρατηγοί του, είπε ο Ουάλας, αντικατοπτρίζουν τον φασισμό και την τυραννία της εποχής πριν από 77 χρόνια και η εισβολή τους στην Ουκρανία ατιμάζει το στρατιωτικό παρελθόν της χώρας.

“Μέσω της εισβολής στην Ουκρανία ο Πούτιν και ο στενός του κύκλος των στρατηγών αντικατοπτρίζουν τώρα τον φασισμό και την τυραννία 77 χρόνια πίσω επαναλαμβάνοντας τα λάθη του απολυταρχικού καθεστώτος του τελευταίου αιώνα”.

Αναφερόμενος στους Ρώσους στρατηγούς ο Ουάλας σχολίασε: “Για αυτούς και για τον Πούτιν δεν μπορεί να υπάρξει καμία ημέρα νίκης, μόνο ντροπής και σίγουρα ήττας στην Ουκρανία”.

Είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να νικήσει τον ρωσικό στρατό, εκτίμησε ο Ουάλας και κάλεσε τον Πούτιν να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Μόσχα έχει χάσει τον πόλεμο μακροπρόθεσμα.

“Είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να λυγίσει τον ρωσικό στρατό σε τέτοιο βαθμό ώστε, είτε θα χρειαστεί να πάει πίσω σε συνθήκες προ Φεβρουαρίου ή ουσιαστικά θα καταρρεύσει. Θα πρέπει (ο Πούτιν) να συμβιβαστεί με το πόσο έχει χάσει μακροπρόθεσμα και έχει χάσει απολύτως. Η Ρωσία δεν είναι αυτό που ήταν”.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Ουάλας κατήγγειλε τη χρήση, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Πούτιν της 77ης επετείου από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας για να κρύψει τα λάθη του στην Ουκρανία, όπου η απάντηση στις αποτυχίες του επί του πεδίου ήταν μια “επαίσχυντη επίδειξη αυτοσυντήρησης, σε συνδυασμό με αποτυχία, θυμό, ανεντιμότητα και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων”.

«Όλοι οι επαγγελματίες στρατιώτες πρέπει να τρομοκρατούνται από τη συμπεριφορά του ρωσικού στρατού», σχολίασε. Οι ρώσοι στρατιώτες “όχι μόνο εμπλέκονται σε παράνομη εισβολή και εγκλήματα πολέμου, αλλά οι διοικητές τους έχουν απογοητεύσει τους στρατιώτες τους σε σημείο που πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον στρατοδικείου”, πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Ο Μπεν Ουάλας κάνει έκκληση να καταγγελθεί “ο παραλογισμός των ρώσων στρατηγών που λάμπουν μέσα στις στολές της παρέλασης– φορτωμένοι από τα πολυάριθμα μετάλλιά τους–απολύτως συνένοχοι στην κατάχρηση της περήφανης ιστορίας των προγόνων τους από τον Πούτιν”.

«Αντ’αυτού τώρα είναι αυτοί που προκαλούν περιττά δεινά στην υπηρεσία ενός γκανγκστερισμού χαμηλού επιπέδου», κατήγγειλε ο Ουάλας.

Καθώς η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με μεγάλη λαμπρότητα, νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: “Είμαστε περήφανοι για τους προγόνους μας, οι οποίοι μαζί με άλλους λαούς στο πλαίσιο του αντιχιτλερικού συνασπισμού νίκησαν τον ναζισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσαρτήσει αυτήν την νίκη, να την οικειοποιηθεί”.

Η Βρετανία είναι μια από τις πιο ένθερμους υποστηρικτές της ουκρανικής αντίστασης απέναντι στην “ειδική επιχείρηση”, όπως την αποκαλεί ο Πούτιν, για την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα