back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δένδιας για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη

Διαβάστε επίσης

«Θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας ότι είμαστε αυτοί που διώχνουμε τις βάσεις και έχουμε μία σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία που συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή και ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Ο κ Δένδιας δε αποκαλυψε ότι υπήρχε σκέψη και για δεκαετή διάρκεια της συμφωνίας αντί για πενταετή που τελικώς επελέγη.

«Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία αυτή ήταν το πρώτο πράγμα που ενοχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αιχμή για τον Αντώνη Σαμαρά πάντως θεωρήθηκε η αποστροφή του Νίκου Δένδια ότι ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό κανενός και πως μέσα σε αυτή την αίθουσα η ιστορία μας έχει δείξει ότι ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες, σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργου στο συνέδριο της ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά.

«Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος αλλά πρέπει να είσαι και αξιόπιστος και αυτή η Συμφωνία δημιουργεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος και συνεπής ετέρος στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίζει τη Συμφωνία, υποστήριξε ότι στις δύσκολες μερες με όρους γεωπολιτικής αναφλεξης δεν είναι καλό να υπάρχει κατηγορηματική αντίθεση σχετικά με το αν αυτό ωφελεί το ελληνικό συμφέρον. Αναφορικά με τα δικαιώματα της Ελλάδος εκτίμησε ότι καλό είναι να περιμένουμε λίγες μέρες εννοώντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και να μην κρίνουμε με όρους ανατολίτικου παζαριού.

Καταψήφιση της συμφωνίας προανήγγειλε μέσω του Γ. Κατρούγκαλκου ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανενα κέρδος για την χωρα μας, διότι οι Αμερικάνου παίρνουν πάλι ότι θέλουν και η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική του «Δώστα Όλα». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πάντως ότι αν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επαναφέρει τη Συμφωνία στο αμοιβαιο και επωφελές πλαίσιο.

«Η συμφωνία εχει ετεροβαρη στοιχεια για την χωρα μας, καθώς η Ελλάδα δινει πολλά αλλα δεν παιρνει τα αναμενομενα» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου προσθέτοτνας πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Για κατάπτυστη συμφωνία με την Ελλάδα να γίνεται ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και στόχος αντιποίνων έκανε λόγο ο Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ. «Θα στηριζουμε καθε συμφωνια συμφερουσα ομως συμφωνιες κοροιδιας και υποτελειας δεν θα ψηφισουμε ποτε» είπε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση, ενώ η Σοφία Σακοράφα εκτίμησε ότι η συμφωνία δεν θα περπατήσει.

Αθήνα 9,84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα