back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων

Διαβάστε επίσης

Ένα μεγάλο βήμα για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων που διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν πρακτικές μεταστροφής, γνωστές και ως “θεραπείες μεταστροφής”.

Με την τροπολογία:

-Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.

-απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα και όποιος εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους

-οι παραβάτες μπορούν να υποστούν πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις, ενώ μπορεί να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, Η επανειλημμένη έκθεση συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Στην τροπολογία και συγκεκριμένα στην “ταυτότητα” της αξιολογούμενης ρύθμισης, αναφέρεται ότι ως πρακτική μεταστροφής νοείται κάθε μεταχείριση που επιχειρεί να μεταβάλει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου ενός ατόμου. Οι παρεμβάσεις αυτές εκκινούν από την πεποίθηση ότι η ομοφυλοφιλία ή η αμφιφυλοφιλία και η ανάγκη προσδιορισμού σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου συνιστούν ψυχική διαταραχή ή ανωμαλία και ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, κουήρ, ίντερσεξ) άτομα είναι ηθικά, πνευματικά ή σωματικά κατώτερα. Η διάταξης αυτή στοχεύει παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την αντιμετώπιση συνολικά των διακρίσεων που υφίστανται, σε πολλές περιπτώσεις από μικρή ηλικία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα