back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μ. Μαθιουλάκης: Όσο διαρκεί η ρωσική εισβολή οι τιμές στην ενέργεια θα παραμένουν στα ύψη

Διαβάστε επίσης

Την κίνηση της Ουκρανίας να διακόψει τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα, σχολίασε μεταξύ άλλων ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Μιχάλης Μαθιουλάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Ο κ. Μαθιουλάκης, έκανε λόγο για μια ενέργεια η οποία μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο με σημαντικότερη συνέπεια τις αναταράξεις στις τιμές της ενέργειας.

«’Οσο διαρκεί η ρωσική εισβολή και οι εχθροπραξίες, θα δημιουργείται ανησυχία στις αγορές γεγονός που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω. Όσο δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου, οι τιμές θα παραμένουν στα ύψη», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που πρόκειται να παρουσιάσει στις 18 Μαϊου η Κομισιόν αναφορικά με τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν απέναντι στον κίνδυνο ενός πανευρωπαϊκού ενεργειακού μπλακάουτ σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, επισήμανε: «Μέχρι στιγμής, στον τομέα της ενέργειας, όλες οι κινήσεις που γίνονται είναι επιπόλαιες και βιαστικές. Δείχνουν ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση ότι αντιδρούμε στη Ρωσία παρά να μπορέσουμε να την πλήξουμε ουσιαστικά. Θα είναι δύσκολο να υπάρξουν αποφάσεις οι οποίες θα έχουν μια ομοιογένεια ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν μπορούν να κάνουν χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο και άλλες χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο. Το ενιαίο μέτωπο που είχε η ΕΕ στο ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής, όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται οι πιθανότητες να αρχίσει να σπάει και να διαιρείται».

Σημείωσε ότι αυτό που όφειλε εξ αρχής να κάνει η ΕΕ είναι να ανακοινώσει ότι όσο διαρκεί η κρίση δεν θα προχωρήσει σε εμπάργκο ή αναστολή των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου και αυτό να το χρησιμοποιήσει ως δέλεαρ ώστε να πιέσει το ρωσικό καθεστώς να τελειώσει ο πόλεμος.

Σχετικά με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εκτιμήσε ότι μακροπρόθεσμα αποτελούν τη μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και να υπάρξει σταδιακά μια αίσθηση ενεργειακής αυτονομίας.

Σχετικά με την Ελλάδα, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν έχει χάσει έδαφος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχουμε υψηλά ποσοστά διείσδυσης, ωστόσο, τίθεται ένα ζήτημα σχετικά με το ότι ακόμα δεν υπάρχουν τρόποι μαζικής αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνοντας ως προς αυτό ότι «θα πρέπει να υπάρξει κρατική αλλά και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα