back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Θωμαΐδης: Κέντρο Αριστείας στην Ελλάδα με σύμπραξη ΕΚΠΑ και Γέηλ

Διαβάστε επίσης

 

Δύο ΑΕΙ υψηλού κύρους, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Γέηλ και δύο έγκριτοι καθηγητές οι κ.κ Νίκος Θωμαΐδης και Βασίλης Βασιλείου, ένωσαν δυνάμεις σε ένα κοινό στόχο: τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Ελλάδα. Και το πέτυχαν. ‘Όπως ξέρουν να κάνουν τα δημιουργικά μυαλά, δίνοντας ώθηση στην έρευνα και στις επιστήμες.

Για το σχεδιασμό και τους στόχους αυτής της μονάδας αριστείας, μιλά στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. 

«Εξετάζονται θέματα υψηλής θερμοκρασίας, όπως το περιβάλλον και η δημόσια υγεία. Στο επίκεντρο των ερευνών, βρίσκονται ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, η εμφάνιση πανδημιών, οι κίνδυνοι από την έκθεση σε νέους ιούς, σε παθογόνα και χημικά, αλλά και πλήθος θεμάτων που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα την τελευταία διετία και τοποθετούνται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής «η εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών μικροοργανισμών (πχ μήκυτες, μικρόβια και βακτήρια) απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και συνδέεται με την κατάχρηση αντιβιοτικών κι άλλων φαρμακευτικών ουσιών. Η μεταφορά τους στο περιβάλλον οδηγεί στη δημιουργία νέων παθογόνων στελεχών μέσω της έκθεσης σε μικροοργανισμούς. Βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία νέων φαρμακευτικών ουσιών και σκευασμάτων με μηδενικό επιβαρυντικό αποτύπωμα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ Θωμαίδης αξιολογεί θετικά τη συμβολή του Κέντρου Αριστείας στον τομέα της Πράσινης Χημείας και τη σημασία της έλευσης στη χώρα δέκα καθηγητών του Γέηλ, ανάμεσά τους κι ο ελληνικής καταγωγής Πωλ Ανάστας, ο επιλεγόμενος γκουρού της πράσινης χημείας.

Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας, διαπιστώνει «σημαντική μείωση -πάνω από 80% -του ιικού φορτίου στα λύματα, τον τελευταίο μήνα».

Ωστόσο, χτυπά καμπανάκι για τον εφησυχασμό και προειδοποιεί για την «αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον και των υποπαραλλαγών της». Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα πάψει να προκαλεί μαζικές ασθένειες, υπερφορτωμένα νοσοκομεία και υψηλό αριθμό θανάτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα