back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 20:00

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, εν αναμονή της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον.

«Οι τελικές αποφάσεις για την έγκριση αναβάθμισης των F16 είναι θέμα του Αμερικανικού Κογκρέσου και μέχρι στιγμής αυτό έχει αρνηθεί να συζητήσει πώληση οποιοδήποτε συστήματος», απάντησε ο πρωθυπουργός στις αιτιάσεις για επικείμενη αναβάθμιση των τουρκικών F16. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί ως πρωθυπουργός τις ΗΠΑ το 2018, δεν είχε πει τίποτα για την πώληση των F35 προς την Τουρκία, που τελικά δεν έγινε, και τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα F 16.

Για δύο, κολοσσιαίας σημασίας, παραχωρήσεις, που είναι η απεμπόληση του διαπραγματευτικού χαρτιού της χώρας μας, για ετήσια ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και η παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας αδιέξοδη την στρατηγική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στην εξωτερική μας πολιτική.

«Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία παρά τις σοβαρές ενστάσεις και ελλείψεις για τη διαπραγμάτευσή της και τη χρονική της διάρκεια γιατί σ΄ αυτή τη κρίσιμη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας σημαντικών συμμάχων», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Για κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ έκανε λόγο ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «ιστορικά επικίνδυνη» .

Για “μια καθόλου καλή συμφωνία” έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Σε εξέλιξη κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας από οργανώσεις και σωματεία ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία στις διεθνείς χρηματαγορές, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το φυσικό αέριο κατέγραψε άνοδο. Υψηλότερα εκτοξεύτηκαν σήμερα οι τιμές του στην Ευρώπη, μια ημέρα αφότου η Ρωσία παρουσίασε μια σειρά κυρώσεων σε εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην ήπειρο, που θα μπορούσαν να απειλήσουν περαιτέρω τον εφοδιασμό.

Εν τω μεταξύ διακόπτει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τον αγωγό Γιαμάλ μέσω της Πολωνίας η Gazprom. Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αναμένεται να μειωθεί σήμερα κατά το 1/3. Σύμφωνα πάντως με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας δεν θα υπάρξει έλλειψη πετρελαίου στον κόσμο, παρά την απομόνωση της Ρωσίας, καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται και η παραγωγή αυξάνεται σε άλλες χώρες.

“Η πληρωμή αερίου σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Δεν έχει αλλάξει η στάση μας” επανέλαβε η Κομισιόν. “Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις” η λακωνική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τον οποίο οι περισσότεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην GAZPROM. Ισπανία και Πορτογαλία επικυρώνουν αύριο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου.

“Η συνέχιση της εμμονής με τις κυρώσεις μοιραία θα οδηγήσουν σε πιο σύνθετες, σχεδόν μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ΕΕ ” επισήμανε, σε συνέντευξή του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας εκ νέου τις ελίτ των δυτικών κρατών ότι είναι υπεύθυνες για την πρόκληση έμμεσων συνεπειών για τα φτωχότερα κράτη.

Η ενιαία αντίδραση στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης το Σάββατο στο Βερολίνο, των υπουργών Εξωτερικών των μελών της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν. Την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα έχει συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ στο Παρίσι.

Την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας στην απόφαση της Φινλανδίας να εκκινήσει διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ολαφ Σολτς με τον Φινλανδό πρόεδρο Νιινίστο. Να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς το Ελσίνκι ακόμα και αύριο ενδέχεται η Μόσχα, σύμφωνα με τοπικά Φινλανδικά Μέσα Ενημέρωσης. Σε ανακοίνωσή του το Ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει πως “η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις . Θα υπάρξουν αντίποινα, σε στρατιωτικό-τεχνικό, αλλά και σε άλλου είδους επίπεδο, προκειμένου να σταματήσει να απειλείται η εθνική της ασφάλεια”.

Εν τω μεταξύ, η λήψη έκτακτων μέτρων για την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της διάνοιξης διαδρόμων δια μέσου των λιμανιών της Ρουμανίας και των κρατών της Βαλτικής, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Γεωργίας της G7 στις 13-14 Μαΐου στη Στουτγκάρδη.

Τον εντοπισμό τριών πιθανών κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τα παιδιά είναι ηλικίας 14 μηνών, 10 ετών και 18 μηνών το οποίο ήταν ασυμπτωματικό. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία, ενώ δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και πλέον είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Στην επιδημιολογική εικόνα του 24ωρου, υποχωρούν θάνατοι και διασωληνώσεις. 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 180 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στα 4782 τα νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη παρουσία του πρώην ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκίνησαν πριν από λίγο οι εργασίες του Συνεδρίου του ΜΕΡΑ 25 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο «Ελληνικός Κόσμος».

ΚΑΙΡΟΣ

Αραιές νεφώσεις αύριο στην Αττική, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

23 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόποληεδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα