back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κολομβία: Οι 120 στρατιωτικοί που είχαν περικυκλώσει καλλιεργητές κόκας αφέθηκαν ελεύθεροι

Διαβάστε επίσης

Οι περίπου 120 κολομβιανοί στρατιωτικοί που βρίσκονταν αποκλεισμένοι από το Σάββατο σε στρατώνα κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, περικυκλωμένοι από κοκαλέρος –καλλιεργητές κόκας– που εναντιώνονταν στις επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων για την καταστροφή παράνομων καλλιεργειών, αφέθηκαν να φύγουν χθες Τετάρτη.

«Μέσω διαλόγου (…) καταφέραμε οι αγρότες» να αφήσουν να περάσουν «οι στρατιωτικοί που βρίσκονταν στη βάση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μεσολαβητής της Τιμπού, στην επαρχία Νόρτε ντε Σαντανδέρ, όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό.

Αξιωματικός του στρατού είχε εξηγήσει πως οι καλλιεργητές εξέφραζαν «διαφωνίες με το πρόγραμμα αντικατάστασης των παράνομων καλλιεργειών», πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης του 2016, που οδήγησε στον αφοπλισμό και τη διάλυση της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Το πρόγραμμα αυτό δίνει προτεραιότητα στην οικειοθελή εξάλειψη καλλιεργειών κόκας, με αντάλλαγμα οικονομικά οφέλη, ώστε να μη χρειάζονται επιχειρήσεις καταστροφής αυτών των καλλιεργειών από μονάδες του στρατού, που οδήγησε στην περικύκλωση της μονάδας αυτής που αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη βάση Κάνιο Ίντιο.

Οι αγρότες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν κάπου δέκα στρατιώτες, που έφεραν τουφέκια εφόδου, να φύγουν από το στρατόπεδο.

Το Τιμπού είναι μέρος της περιφέρειας Κατατούμπο, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας ναρκωτικών στον κόσμο, με περίπου 400.000 στρέμματα όπου έχει φυτευτεί κόκα –το φυτό τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης–, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Λουίς Νταβίντ Ρινκόν, ηγέτης των κοκαλέρος, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση δεν τήρησε» όσα είχαν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις στην Κούβα, εξηγώντας ότι οι αγρότες καλλιεργούν κόκα επειδή «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσουν».

Σύμφωνα με τις αρχές, στην περιοχή δρουν και ωφελούνται από τα έσοδα της διακίνησης ναρκωτικών αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Τη Δευτέρα, ο στρατηγός Όμαρ Σεπούλβεδα καταδίκασε την πολιορκία των ανδρών του, κάνοντας λόγο για «απαγωγή» τους από «300 και πλέον καλλιεργητές κόκας», οπλισμένους με «πέτρες» και «ρόπαλα» και προσθέτοντας πως ο «εφοδιασμός με νερό και ηλεκτρισμό έχει κοπεί» στην εγκατάσταση.

Τον Οκτώβριο, περίπου 180 στρατιωτικοί, σε παρόμοια αποστολή, είχαν κρατηθεί αιχμάλωτοι από αγρότες σε σχολείο προτού αφεθούν ελεύθεροι, έπειτα από μεσολάβηση της εθνικής αρχής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ενέτεινε την προσπάθεια πάταξης της διακίνησης ναρκωτικών, ιδίως με την καταστροφή καλλιεργειών, που γίνεται με τα χέρια από στρατιώτες, που όμως συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με καλλιεργητές.

Με παραγωγή-ρεκόρ 1.010 τόνων το 2020, η Κολομβία κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης. Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα