back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Παπαθανάσης: Η Ευρώπη έπρεπε να λάβει νωρίτερα αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση

Διαβάστε επίσης

Με ρήτρα 90% θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε- μιλώντας στον Αθήνα 9.94 και τον Γιώργο Αποστολίδη, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι αυτό δε συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. «Εκεί θα δούμε στήριξη 90% στην αύξηση της ενέργειας στους αγρότες, 85% στα νοικοκυριά και 82% στις επιχειρήσεις. Δηλαδή έρχεται η ελληνική πολιτεία να στηρίξει την κοινωνία» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαθανάσης αναγνώρισε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε λάβει αποφάσεις νωρίτερα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Κάποια στιγμή θα το κάνει, όπως έγινε με το Ταμείο Στήριξης. Στο τέλος δείχνει αλληλεγγύη» τόνισε.

Όπως είπε, η ελληνική πολιτεία έλαβε αποφάσεις και πέραν των μέτρων στήριξης, ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα στήριξης που από τον Ιούλιο καταργεί στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. «Ένα μεγάλο ποσοστό θα καλύπτεται από το δημόσιο ταμείο, αλλά και από τα υπερ-έσοδα που καθορίστηκαν από τη ΡΑΕ για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι το 2023».

Για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

«Τα εργαλεία μας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, οι πόροι για την ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής. Συνολικά, έρχονται στην Ελλάδα 77 δισ. ευρώ κι άλλα 40 δισ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους. Επίσης, έρχεται κι ο αναπτυξιακός νόμος. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε «Το 2021 καταφέραμε ανάκαμψη άνω του 8%, άνω του μέσου όρου της Ευρώπης γιατί ακριβώς υπάρχει σχέδιο επενδύσεων στη χώρα μας. Φέτος, μπαίνει κι ο τουρισμός και θα δούμε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία και να κρατάμε και δυνάμεις».

Μάλιστα, όπως είπε, έρχεται μεγάλο επενδυτικό κύμα γιατί πλέον οι ξένοι επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα κι οι Έλληνες επιχειρηματίες εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση.

«Οι μικροί επιχειρηματίες κι οι μικρές επιχειρήσεις γίνονται δεκτές σε όλα τα επενδυτικά σχήματα που δημιουργούνται. Από εκεί και πέρα κι ειδικά στην Περιφέρεια- για πρώτη φορά- θα δούμε έκρηξη επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα φέρει κι Έλληνες από το εξωτερικό. Έτσι ο πλούτος διαχέεται στην κοινωνία και μειώνεται η ανεργία» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα