28.9 C
Athens
Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

28.9 C
Athens
Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Alex Sid: «Η μουσική όντως είναι μία»

spot_img
spot_img
spot_img

«Νομίζω για όλους τους συντελεστές των Άγριων Μελισσών η σύνδεση μας ήταν καρμική. Η ιστορία της συνεργασίας μου με τον Λευτέρη Χαρίτο, την Ουρανία Πατέλλη, την Αναστασία Μουτσάτσου αλλά και τους σεναριογράφους Μελίνα Τσαμπάνη και Πέτρο Καλκόβαλη περιέχει τόσες συμπτώσεις που καμιά φορά έχω την αίσθηση ότι είναι σκηνοθετημένη».

                                                                                     A.S. 

Από την Ελένη Σούρδη

Α) Μέρος: «Προσωπικά δεδομένα».

Ε.Σ.: Παίζετε κιθάρα από 13 χρονών. Αν ξαναγεννιόσασταν, πάλι το ίδιο θα γινόταν;

A.S.: Κανένας δεν το ξέρει και δεν θέλω να βάζω όρια στο τί θα μπορούσα να είμαι σε άλλη ζωή. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε άνθρωποι σε όλες τις εκφάνσεις της ύπαρξης μας.

Ε.Σ.: Υπάρχει ζωή χωρίς μουσική;

A.S.: Υπάρχει αλλά για μένα θα ήταν ανολοκλήρωτη και χωρίς ξεκλειδώματα. Όταν γράφω μουσική «μεταφέρομαι» σε μια παράλληλη πραγματικότητα που με βοηθάει να ξεπερνάω τις δυσκολίες της στιγμής.

Ε.Σ.: Το πραγματικό σας όνομα είναι Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος. Πώς προέκυψε το Alex Sid;

A.S.: Προέκυψε στο Λονδίνο, στο στούντιο όπου εργαζόμουν για πολλά χρόνια μετά τις σπουδές. Με φωνάζανε Sid και όταν έκανα τα πρώτα μου τραγούδια, τα οποία ήταν Αγγλόφωνα αποφάσισα να το κρατήσω σαν καλλιτεχνικό όνομα. Μετά ήρθαν οι μέλισσες και θεώρησα ότι έπρεπε να υπάρχει ένα όνομα για όλους μου τους μουσικούς πειραματισμούς.

Ε.Σ.: Τα μουσικά χρώματα μου μας χαρίζετε είναι πολυσχιδή. Πιστεύετε πως η μουσική είναι μία;

A.S.: Ναι το πιστεύω αυτό, η μουσική όντως είναι μία. Είναι μέσα μας και συνεχώς με γρήγορο ρυθμό μεταβάλλεται. Δεν πιστεύω στον εγκλωβισμό σε ένα ύφος/genre. ‘Όπως αλλάζουν οι άνθρωποι μέσα από τη ζωή, ακολουθεί και η μουσική.

Ε.Σ.:Ζήσατε στο Λονδίνο όπου σπουδάσατε παραγωγή ήχου και sound design. Εργαστήκατε στο βραβευμένο στούντιο Boom Ltd για τις μεγαλύτερες παραγωγές τηλεόρασης και κινηματογράφου του «BBC», «Channel 4» και «HBO», όπου ήσασταν και υποψήφιος στην ομάδα καλύτερου ήχου για τα Atonement και Generation Kill. Θα ζούσατε για πάντα στο Λονδίνο και γιατί όχι ή ναι;

A.S.: Συνειδητά έφυγα από το Λονδίνο και για συγκεκριμένους λόγους. Η ζωή στις μεγαλουπόλεις έχει πολλές δυσκολίες, κυρίως ψυχολογικές. Τρως ξύλο καθημερινά, ώρες στο metro, δεν σε βλέπει πολύ το φως της μέρας, αν έχεις παιδιά τα βλέπεις μια φορά την εβδομάδα και αν. Μιλάω για την ζωή που θα είχα αν είχα μείνει φυσικά, μπορεί άλλοι να έχουν βρει τον τρόπο και να έχουν μια πιο ισορροπημένη ζωή. Παίζει μεγάλο ρόλο και το επάγγελμα που κάνει κανείς. Η βιομηχανία του κινηματογράφου είναι πολύ απαιτητική και καμιά φορά απάνθρωπη.

Ε.Σ.: Τι σας γοητεύει στην Ελλάδα και τι σας πληγώνει;

A.S.: Με γοητεύει η απλή της ομορφιά και η αμεσότητα της. Με πληγώνει η Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της, η κρυμμένη ψυχρότητα της, η τοξική της υπερπροστασία.

Ε.Σ.: Το τηλεοπτικό Διαφάνι και οι Άγριες Μέλισσες έχετε δηλώσει ότι σας άλλαξαν τη ζωή, εξηγήστε μας τους λόγους.

A.S.: Μου άλλαξε την ζωή με τον πιο απλό και όμορφο τρόπο. Για πρώτη φορά ασχολήθηκα αποκλειστικά με την μουσική σε καθημερινή βάση για 3 ολόκληρα χρόνια. Άρχισα να γράφω τραγούδια στα ελληνικά και αυτό με έφερε κοντά στον κόσμο. Η μουσική είναι επικοινωνία πρώτα με το μέσα μας και μετά με τους άλλους. Αν συμβαίνουν και τα δύο, το προϊόν αυτής της επικοινωνίας έχει ουσία.

Ε.Σ.: Από διάφορες συνεντεύξεις σας, είναι προφανές ότι δεν σας αρέσει να μένετε στάσιμος. Έχετε γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο, αφού τα ταξίδια για εσάς είναι τρόπος ζωής. Άρα το ρίσκο είναι βασικό συστατικό της εξέλιξης σας και γιατί;

A.S.: Τα ταξίδια για μένα είναι ανανέωση και έμπνευση. Χωρίς ρίσκο δεν πετυχαίνεις τίποτα. Το βασικό είναι η ποιότητα του ταξιδιού και όχι πόσα μέρη έχεις δει. Αν δεν γνωρίσεις την καθημερινότητα του μέρους που επισκέπτεσαι, αν δεν «βαρεθείς» ένα μέρος μάλλον δεν το έχεις γνωρίσει αρκετά. Τα αξιοθέατα είναι όμορφα αλλά σου δίνουν ελάχιστες χρήσιμες πληροφορίες για την ουσία ενός τόπου. Δεν έχω γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο, έχω πολλά μέρη που θα ήθελα να επισκεφτώ ακόμα και ελπίζω να τα καταφέρω.

Ε.Σ.: Τι σημαίνει ο θεσμός της οικογένειας για τον Alex;

A.S.: Οικογένεια αν και είναι το πιο σημαντικό πρότζεκτ που έχω «αναλάβει» και μου δίνει συγκινήσεις που δύσκολα συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο δεν νομίζω ότι είναι για όλους στην συμβατική της μορφή. Οικογένεια μπορεί να είναι οι φίλοι μας, τα ζώα μας, η κοινότητα μας. Είναι και ένας τρόπος ζωής που σε κάποιους ταιριάζει σε κάποιους όχι.  Είναι λάθος να νομίζουμε ότι όλοι πρέπει να κάνουν παιδιά και θα αισθανθούν το ίδιο με εμάς μπαίνοντας στον ρόλο του γονέα.

Ε.Σ.: Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μότο σας στη ζωή;

A.S.:Δεν έχω μία φράση που να μπορεί να εκφράσει μια ολοκληρωμένη στάση ζωής.

Ε.Σ.: Υπάρχει μια σκέψη που σας βοηθάει να χαλαρώνετε και να βρίσκετε την τέλεια ισορροπία με τον εαυτό σας;

A.S.: Όχι τέλεια ισορροπία δεν ξέρω τι είναι ακόμα, βοηθάει όμως να σκέφτομαι ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο και ότι σε όλα τα πράγματα υπάρχουν θετικά και αρνητικά.

 

Ε.Σ.: Τι σας «ζαχαρώνει έτσι έντονα …εκτός από τη μουσική;

A.S.: Φύση, φαγητό, κρασί, Έρωτας.

Ε.Σ.: Ποιες είναι οι πιο σταθερές αξίες στη ζωή σας;

 A.S.: Η αγάπη μόνο.

Ε.Σ.: δυστυχώς διανύουμε εδώ και αρκετό καιρό, έναν φονικό ιό που θερίζει πλέον από βρέφη έως ηλικιωμένους αδίστακτα και απάνθρωπα. Πως αντιμετωπίζετε όλη αυτή την κατάσταση επαγγελματικά και προσωπικά;

 A.S.: Με ψυχραιμία. 

Ε.Σ.: Σήμερα βιώνουμε και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Κάποιοι, μιλούν για παιχνίδια εξουσίας, άλλοι μιλάνε για άλλα σενάρια κ.λπ.… Πιστεύετε υπάρχει αντίδοτο η εμβόλιο για την ψυχολογική πανδημία, που μαστίζει τον άνθρωπο αιώνες, με ματαιοδοξία, φιλοδοξία, τάση εξουσίας, μέσα από τα υλικά αγαθά ,τον πλούτο κ.α.;

A.S.: Αντίδοτο ίσως και να υπάρχει αλλά δεν είμαστε έτοιμοι για να το δεχτούμε. Οι μεγάλοι φιλόσοφοι του κόσμου έχουν δώσει πολλές λύσεις για αυτά τα προβλήματα που αναφέρεις. Όσο το «εγώ» είναι πάνω από όλα, και το «εμείς» ανταγωνίζεται το «αυτοί» αλλαγή δεν θα υπάρχει.

Ε.Σ.: Γενικώς συμβιβάζεστε εύκολα;

A.S.: Δε νομίζω, αλλά είμαι ευέλικτος. Προσπαθώ να βρω τον τρόπο.

Β) Μέρος: «Μία ζωή σαν κινηματογραφική ταινία»!

Ε.Σ.: Τι μουσικά πρότυπα είχατε όταν πρωτοξεκινήσατε;

A.S.: Άρχισα με τον τριπλό δίσκο Woodstock και rock n roll του ’60. Μετά rock και metal στην εφηβεία και μετά λίγο από όλα. Πέρασα μια έντονη εποχή Pink Floyd και Dead can Dance και μετά soundtrack ταινιών.

Ε.Σ.: Αν γυρίσετε τη σκέψη σας πίσω στο παρελθόν, πού θα βρείτε αυτή τη δύναμη που σας οδήγησε να ακολουθήσετε τον δρόμο της μουσικής και του τραγουδιού;

A.S.: Στις πρώτες συναυλίες που είδα στον Μύλο Θεσσαλονίκης. Είναι το συναίσθημα που δημιουργείται όταν η μουσική σε «πιάνει» και σε ανεβάζει σε κάτι εσωτερικό και πρωτόγνωρο.

Ε.Σ.: Ποιος ήταν ο πιο λαμπερός ήχος που έχετε ακούσει;

A.S.: Η ησυχία στα 4200μ στο Tres Cruzes στο Περού. Η ησυχία είναι από μόνη της γεμάτη και λάμπει.

Ε.Σ.: Έχετε μετανιώσει για συνεργασίες που έχετε κάνει;

A.S.: Ναι αλλά από την άλλη αν δεν της είχα κάνει δεν θα ήμουν εδώ όπως είμαι.

Ε.Σ.: Τι δεν θεωρείτε τέχνη;

A.S.: Τέχνη είναι έκφραση αυτού που σε διακατέχει. Πολλά πράγματα θεωρούνται τέχνη αλλά δεν με αγγίζουν. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι τέχνη. Ο καθένας με τον τρόπο του.

Ε.Σ.: Θα ακολουθούσατε τον ίδιο δρόμο αν ξεκινούσατε από την αρχή; Τι θα αλλάζατε;

A.S.: Δε νομίζω ακριβώς τον ίδιο. Θα ήταν αδύνατο. Αν θα έδινα μία συμβουλή στον νεότερο μου εαυτό (και στους νέους καλλιτέχνες) είναι μην νοιάζεσαι για τους κριτές. Υπάρχουν παντού και πάντα. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Ότι έγινε έγινε.

Ε.Σ.: Τι είναι εκείνο που έχει σημαδέψει ακράδαντα την καλλιτεχνική σας πορεία;

A.S.: Οι ατελείωτες ώρες αυτοσχεδιασμού με τον πιο παλιό μου φίλο από το σχολείο. Η τότε σχεδόν τηλεπαθητική επικοινωνία μας.

Ε.Σ.: Από το 2019 γράφετε την μουσική και τραγουδάτε επίσης με μεγάλη επιτυχία, για την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες». Θεωρείτε την συγκεκριμένη συνεργασία καρμική;

A.S.: Νομίζω για όλους τους συντελεστές των Άγριων Μελισσών η σύνδεση μας ήταν καρμική. Η ιστορία της συνεργασίας μου με τον Λευτέρη Χαρίτο, την Ουρανία Πατέλλη, την Αναστασία Μουτσάτσου αλλά και τους σεναριογράφους Μελίνα Τσαμπάνη και Πέτρο Καλκόβαλη περιέχει τόσες συμπτώσεις που καμιά φορά έχω την αίσθηση ότι είναι σκηνοθετημένη.

Ε.Σ.: Alex εξηγήστε μας από πού πηγάζει η τέλεια μουσική σας συναισθηματική φόρτιση που ταυτίζεται άψογα με την πλοκή της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς.

A.S.: Το –Τέλειο- δύσκολα το δέχομαι σαν χαρακτηρισμό! Το πιο σημαντικό για ένα άρτιο και δυνατό αποτέλεσμα μιας συνεργασίας είναι η επικοινωνία. Ο ένας πρέπει να μεταφέρει στον άλλο την αίσθηση του. Θεωρώ ότι η επιτυχία μας στις Άγριες Μέλισσες έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη του σκηνοθέτη και των σεναριογράφων σε μας και το αντίθετο. Στο ότι ταιριάζουμε σε κάποια βασικά πράγματα που δεν μπορώ να περιγράψω αλλά έχουν να κάνουν με το κατά πόσο κατανοείς το τι θέλει να εκφράσει ο καθένας κάθε φορά μέσα από το έργο.

Ε.Σ.: Ποιο είναι το μυστικό της συνταγής σας, που αναδεικνύει άψογα το μαγικό πάντρεμα, τόσων μουσικών οργάνων μαζί;

A.S.: Δεν ξέρω πραγματικά (χαχαχα!) αλλά σε ευχαριστώ που το εκφράζεις τόσο όμορφα!

Ε.Σ.: Τι μουσικές εκπλήξεις μας επιφυλάσσει για το υπόλοιπο 2022 ο  Alex Sid;

A.S.: Εκπλήξεις και για μένα. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο κατά νου, αλλά σίγουρα έχουμε πολλά τραγούδια, σε συνεργασία με την Ουρανία, που κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσουν.

Ε.Σ.: Ποιο τραγούδι σας θα μας χαρίζατε από τις «Άγριες Μέλισσες» για το τέλος της υπέροχής κουβέντας μας, ως μήνυμα για μια καλύτερη ζωή;

A.S.: Το «Ασήμι και Σκουριά» με τον Γιάννη Βασιλώττο και τους Θραξ Πανκc. Ο στίχος της Ουρανία Πατέλλη «Σαν γίνει ο πόνος του ενός ο πόνος του καθένα οι φυλακές γκρεμίζονται και είναι όλα αναπαμένα».

Ε.Σ.: Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που ανταποκριθήκατε θετικά στο κάλεσμα μας. Σας ευχόμαστε ολόψυχα να είσαστε γερός και γεμάτος φαντασία, για να μας χαρίζετε τα ταξιδιάρικα και μαγικά ακούσματα σας για μία ζωή. Καλή αντάμωση.

A.S.: Σας ευχαριστώ για τις ευχές και την αγάπη σας. Καλή συνέχεια!

*Όλο το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Alex Sid.

https://www.facebook.com/AlexSidOfficial

https://www.instagram.com/alexSidOfficial/

https://asidiropoulos.wixsite.com/alexsid

[email protected]

https://bandcamp.com/alexsid

https://twitter.com/AlexSidOfficial

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img