Ίσως να μην γνωρίζετε ότι κάποιες κατά τ’ άλλα υγιεινές τροφές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, όταν αναμιγνύονται με ορισμένα φάρμακα.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών.
Αυτά τα αντιβιοτικά προσκολλώνται στο ασβέστιο του γάλακτος, σχηματίζοντας μια αδιάλυτη ουσία στο στομάχι και στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου, την οποία το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει.
Οι ασθενείς πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την ανάμειξη οποιουδήποτε φαρμάκου με αλκοόλ. Αλλά ορισμένες αλληλεπιδράσεις είναι πιο σοβαρές από άλλες.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε και κάποιο διεγερτικό φάρμακο με ιατρική συνταγή θα μπορούσε να σας κάνει να μην συνειδητοποιήσετε πλήρως το πόσο αλκοόλ καταναλώνετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν γίνεται κατάχρηση του διεγερτικού, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν ο ασθενής παίρνει το φάρμακο όπως αυτό έχει συνταγογραφηθεί.
Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε γκρέιπφρουτ, ή να πίνουν τον χυμό του, αν παίρνουν ταυτόχρονα ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, ιδιαίτερα στατίνες.
Μια χημική ένωση στο γκρέιπφρουτ επηρεάζει την δυναμικότητα των φαρμάκων, αλληλεπιδρώντας με ένζυμα στο λεπτό έντερο και στο ήπαρ. Αυτή η αλληλεπίδραση απενεργοποιεί εν μέρει κάποια φάρμακα υπό κανονικές συνθήκες.