27.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

27.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Μ. Κάλμπαρη: Το θέατρο μπορεί να υπάρχει ακόμα και όταν τα πάντα έχουν ”παγώσει’

spot_img
spot_img
spot_img

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη σκηνοθεσία της στο έργο του David Mamet «Edmond».

Συζητώντας με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84 αναφέρθηκε στην κορυφαία τιμητική διάκριση που έλαβε στην τελετή απονομής των Βραβείων Κάρολος Κουν και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2020 – 2021 που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» .

«Οι γυναίκες πάντα υπήρχαμε και πάντα δημιουργούσαμε στο θέατρο. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερες σε θέσεις ευθύνης και πρωτογενούς δημιουργίας, στη συγγραφή, στη μουσική σύνθεση, στη σκηνοθεσία», ανέφερε.

H παράσταση «Edmond» για την οποία βραβεύτηκε, παρουσιάστηκε διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «Προλάβαμε και την κινηματογραφήσαμε και την ”ανεβάσαμε” την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας ως μια κίνηση αντίστασης, για να πούμε ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι το θέατρο μπορεί να υπάρχει ακόμα και όταν τα πάντα έχουν ”παγώσει”. Πάντα πρέπει να προσπαθούμε, η δημιουργία δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το θέατρο και την επαφή με το κοινό. Είναι μια διαδικασία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Πρέπει να υπάρχει γιατί μας θυμίζει την αίσθηση της κοινότητας την οποία έχουμε ανάγκη, να νιώθουμε ότι είμαστε μαζί».

Το Θέατρο Τέχνης, τον προσεχή Οκτώβριο γιορτάζει τα 80 του χρόνια. Δημιουργήθηκε σε μια εποχή δύσκολη μεν αλλά γεμάτη προσδοκίες.

«Κάθε εποχή γεννάει τους ήρωές της, τους ανθρώπους που συμβαδίζουν με την εποχή. Το Θέατρο Τέχνης δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η ”χρυσή” εποχή του ήταν μεταξύ 1950-1960 όπου μια φοβερή ομάδα ανθρώπων, μαζί με τον Κουν αναζητούσαν τον τρόπο να δημιουργήσουν κάτι σπουδαίο. Όλος ο πνευματικός κόσμος της εποχής είχε μια βαθιά ανάγκη να ορίσει ποια είναι η Ελλάδα. Ήταν μια πολύ γόνιμη εποχή, πλούσια παγκοσμίως σε ιδέες, οράματα, ορμή και συνεργασίες. Φυσικά ένας οργανισμός που μετράει 80 χρόνια ζωής δεν μπορεί να είναι διαρκώς σε άνθηση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μένει ζωντανός και φυσικά να υπάρχουν και οι συνθήκες για να ανθίζει, να υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν», σημείωσε η Μαριάνα Κάλμπαρη .

Πάντως, τη φετινή χρονιά, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, το Θέατρο Τέχνης είχε μια εξαιρετικά πλούσια παραγωγή με δώδεκα έργα και η συνέχεια αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα.

Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, στις 11 Ιουνίου ανεβαίνουν στη Λυρική Σκηνή οι «Εκκλησιάζουσες», η λαϊκή οπερέτα σε μετάφραση-λιμπρέτο-μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, μια πρωτότυπη διασκευή της γνωστής κωμωδίας του Αριστοφάνη.

Στις 13 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η παράσταση «ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ – Σαν άστρο», με ζωντανά ρεμπέτικα τραγούδια αλλά και χορό-ακροβασία, που ξετυλίγει το νήμα της σύντομης και πολυτάραχης ζωής της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας.

Επίσης, ετοιμάζεται να ”ανέβει” στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης η παράσταση «Οι Παστρικιές» στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022», το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img