back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Φίλης: Να αναδειχτεί η στάση της χώρας μας ως σταθεροποιητικός παράγοντας στη Μεσόγειο, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Διαβάστε επίσης

Τις τελευταίες εξελίξεις στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο το οποίο εξετάζει την προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με αφορμή και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, σχολίασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνος Φίλης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, τόνισε: «Πρέπει να δούμε αν η Τουρκία είναι η μόνη που εγείρει αντιρρήσεις απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. Έχω τη αίσθηση ότι υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες θεωρούν πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να έχει τις αντίθετες επιπτώσεις από τις επιδιωκόμενες, δηλαδή την περαιτέρω εξασφάλιση της Σουηδίας και της Φιλανδίας έναντι της Ρωσίας. Ενδεχόμενες συνέπειες είναι να μπούμε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και όχι μόνο».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι «οι νατοϊκοί θα προσπαθήσουν να απλώσουν μια ασπίδα προστασίας στη Φινλναδία και στη Σουηδία, απέναντι στη Ρωσία και να κινηθούν με διαδικασίες εξπρές προκειμένου αυτές οι δύο χώρες να μπουν το συντομότερο δυνατό στο ΝΑΤΟ ώστε να μην είναι εκτεθειμένες απέναντι στο ρωσικό κίνδυνο».

Ερωτηθείς τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι θα πρέπει να αναδειχτεί η στάση της χώρας μας ως σταθεροποιητικός παράγοντας στη Μεσόγειο σε αντιδιαστολή με την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Το ιδανικό σενάριο είναι να πειστούν οι Αμερικανοί ότι πρέπει να βάλουν κάποιους όρους στην Τουρκία» είπε , χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως ο τρόπος με τον οποίο κινείται η γειτονική χώρα είναι εξόχως προβληματικός όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά συνολικά για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ οι οποίες θα επιθυμούσαν μια σταθερή συνθήκη στην νοτιοανατολική τους πτέρυγα.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται στην ίδια ρότα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να εστιάσει σε συνεργασίες και συμφωνίες εμπορικού και ενεργειακού χαρακτήρα. Έχουμε την Αλεξανδρούπολη ως υπόδειγμα και μπορούν να υπάρξουν και άλλες προοπτικές σε αυτή τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Αυτές πρέπει να τις διευρύνουμε και ομοίως χρειάζεται να διευρυνθεί και η αμερικανική οικονομική και εμπορική παρουσία στην Ελλάδα».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αμερικανικής παρουσίας σε κάποιο άλλο νησί πέραν της Κρήτης (Σούδα) ώστε να καταστεί πολύ ισχυρό το μήνυμα αποτροπής απέναντι στην Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε ανάγκη τη θωράκισή μας έναντι της Τουρκίας, κάτι που είναι σε γνώση των Αμερικανών, γεγονός που μας περιορίζει ως προς τα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών απέναντι στις ΗΠΑ».

Πάντως, σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να υπενθυμίσει ποιος είναι ο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία.

«Πρέπει να έχουμε ένα δικό μας ολοκληρωμένο πλάνο για το πως αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση στην περιοχή το οποίο θα ”πουλήσουμε” και στους Αμερικανούς, θα συζητήσουμε επ ‘ αυτού και θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τα δικά μας συμφέροντα στα δικά τους.

Αυτό είναι κάτι που περνάει μέσα από συνέργειες και συνεργασίες που τις έχουμε προωθήσει όπως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή και άλλες χώρες της περιοχής. Όλο αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να το εξαργυρώσουμε με κάποιον τρόπο, μένοντας σταθεροί και προσηλωμένοι στην ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή και στη σταδιακή δημιουργία συνθηκών συμπράξεων και ευημερίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα