back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να έχει γίνει»: Έκθεση φωτογραφίας στη Βασ. Όλγας

Διαβάστε επίσης

Εγκαινιάστηκε η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας που συνδιοργανώνεται από τον δήμο Αθηναίων και την πρεσβεία της Ουκρανίας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας στο κέντρο της Αθήνας, με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τίτλο «Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να έχει γίνει».

Οι φωτογραφίες που έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά stands κατά μήκος του δρόμου, στο κομμάτι όπου μπορούν να περπατήσουν οι πεζοί, έχουν τραβηχτεί από φωτορεπόρτερς πολλών μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στο μέτωπο. Ανάμεσά τους είναι και ο διακεκριμένος Έλληνας φωτορεπόρτερ, ‘Αρης Μεσσήνης – Chief photographer για το L’Agence France-Presse (AFP) στην Ελλάδα.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και του πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο.

Μπακογιάννης: Ισχυρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, στην παράνομη και άδικη ρωσική εισβολή

Ο κ. Μπακογιάννης σε δηλώσεις του, εναντιώθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα εξέφρασε και την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και η δημοκρατία και η ειρήνη θα θριαμβεύσουν.

«Αυτή είναι μία έκθεση η οποία δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ, όπως και αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ. Όλοι μαζί, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των Αθηναίων, θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα κατά του πολέμου, κατά αυτής της παράνομης, άδικης και βάρβαρης εισβολής. Ένα μήνυμα για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Μην έχετε καμία αμφιβολία, κυρίες και κύριοι, ότι από τις 24 του Φλεβάρη είμαστε όλοι Ουκρανοί. Ο ηρωικός, μαχόμενος λαός της Ουκρανίας αγωνίζεται για την εθνική του ανεξαρτησία, αγωνίζεται για τα εθνικά του δικαιώματα, την εθνική του κυριαρχία. Αγωνίζεται, όμως, και για όλους εμάς. Για τις αρχές και τις αξίες όλων μας. Θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον πρέσβη και στην πρεσβεία της Ουκρανίας για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει από την πρώτη στιγμή. Δεν αρκούμαστε μόνο σε συμβολικές πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε πολύ στενά και στην φιλοξενία εκτοπισμένων Ουκρανών εδώ στην Αθήνα, με την ελπίδα βέβαια ότι θα γυρίσουν σύντομα στα σπίτια τους. Με την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και η δημοκρατία και η ειρήνη θα θριαμβεύσουν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ στη συνέχεια, μιλώντας σε τηλεοπτικά συνεργεία τόνισε: «Κάθε φωτογραφία εδώ, στην έκθεση στη Βασιλίσσης Όλγας, είναι μία γροθιά στο στομάχι. Αποτυπώνει την φρίκη και τα εγκλήματα αυτού του πολέμου. Και όλοι μαζί από εδώ, μαζί με την πρεσβεία της Ουκρανίας, μαζί με την κοινότητα των ουκρανών στην Ελλάδα, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο, ενάντια στην παράνομη και άδικη ρωσική εισβολή.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας, ευχαρίστησε τον κ. Μπακογιάννη και τον δήμο Αθηναίων για την διοργάνωση αυτής της έκθεσης και τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτές οι φωτογραφίες σε αυτή την έκθεση, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι βάρβαρες ρωσικές τακτικές είχαν στόχο, όχι μόνο στρατιωτικές δομές, αλλά και πολίτες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, σπίτια, ξενοδοχεία, νηπιαγωγεία, κάθε μορφή ζωής και τις πόλεις της Ουκρανίας. Οι φωτογράφοι έβγαλαν αυτές τις φωτογραφίες για να παρουσιάσουν αποδείξεις για όλα αυτά, των εγκλημάτων πολέμου, των φρικαλεοτήτων που έχουν γίνει στην Ουκρανία από την Ρωσική Ομοσπονδία».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα