back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν συναντάται στις 10.30 το βράδυ ώρα Ελλάδας στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης .
Πρόκειται για μία σημαντική συνάντηση η οποία πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία όπου η Αθήνα δηλώνει πεπεισμένη ότι εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως σε όλες τις επαφές που θα έχει στην Ουάσιγκτον ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας

Η ατζέντα της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει διμερή ζητήματα, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.
Επί τάπητος θα βρεθούν και τα ενεργειακά με την χώρα μας να είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τριήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα απευθύνει και ομιλία, αύριο Τρίτη στις 18:00 ώρα Ελλάδας, στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η αυριανή ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο χαρακτηρίζεται ιστορική.

Την τρέχουσα εβδομάδα θα ανακοινωθούν πρόστιμα για τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας σε πρατήρια υγρών καυσίμων όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας μάλιστα ότι έχουν ήδη εντοπιστεί αρκετές παραβάσεις. Προειδοποίησε δε, ότι όποιος επιχειρήσει να βγάλει παραπάνω χρήματα, θα του αφαιρεθεί το κέρδος επί δύο.

Με ένα στρατηγικό πλήγμα για τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό στην επέκταση του ΝΑΤΟ, ξεκινά σήμερα η συζήτηση στη φινλανδική Βουλή για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της χώρας θα θέσουν σε κίνηση τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, πιθανώς ακόμα και αύριο Τρίτη. Την ίδια ώρα και στη γειτονική Σουηδία η πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι από σήμερα θα επιχειρήσει να διασφαλίσει ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη για την ένταξη στη βορειοατλαντική Συμμαχία. Η ιστορική αυτή αλλαγή για την πολιτική ασφάλειας των δύο Σκανδιναβικών χωρών αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης βρίσκει αντιστάσεις λόγω της άρνησης της Άγκυρας στην ένταξή τους στη συμμαχία. Πάντως ΝΑΤΟ και Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η Τουρκία δεν θα «φρενάρει» ένταξη των δύο χωρών στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, καθώς τα δύο σκανδιναβικά κράτη έκαναν σταθερά βήματα για να ενταχθούν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία απλώς θα ανεχθεί την απόφασή τους, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το Intefax. Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόνισε.

Στο ρωσικό κράτος μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία του γαλλικού oμίλου Renault. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν το εργοστάσιο της Renault θα ξαναρχίσει την παραγωγή αυτοκινήτων με τη θρυλική μάρκα “Moskvitch” που σταμάτησαν να παράγονται το 2002. Από την πλευρά της η Renault ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και το μερίδιο συμμετοχής της στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία AvtoVAZ.

Την επίτευξη συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του χρόνου, θα αναζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια, ζητούν Ουγγαρία, Σλοβακία και Βουλγαρία.

«Είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στη συνάντηση ΕΕ-Καναδά που λαμβάνει χώρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε -ωστόσο- ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις για τίποτα.

Το δρόμο για την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο έδειξε η εισαγγελέας Ευγενια Σταθουλοπουλου, ζητώντας να κηρυχθεί ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τις πράξεις που του αποδίδονται. Η εισαγγελέας απέρριψε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου περί βρασμού ψυχικής ορμής και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για τη θανάτωση του σκύλου και τις ψευδείς καταγγελίες του στις αρχές, χαρακτηρίζοντας κατασκευασμένη την απολογία του.

11 άτομα, ηλικίας από 17 έως 21 ετών, ταυτοποιήθηκαν ως συμμετέχοντες της επίθεσης στο σπίτι του 39χρονου Θύμιου Μπουγά -στον Πύργο Ηλίας- ο οποίος αγνοείται μετά το περιστατικό. Οι δράστες τρομοκρατούσαν τον 39χρονο και του έριχναν βεγγαλικά ευθείας βολής. Προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα δύο εξ’ αυτών, οι οποίοι κατέθεσαν τι συνέβη εκείνη τη νύχτα και ακολούθως αποχώρησαν.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος ο καιρός στην Αττική με νεφώσεις από το μεσημέρι και τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει έως 29 βαθμούς Κελσίου. 24 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα