back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ρίχνουν αισθητά τον πήχη της ανάπτυξης για Ελλάδα και Ευρωζώνη και αναβαθμίζουν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Έτσι, ανάπτυξη 3,5% φέτος και 3,1% του ΑΕΠ το 2023 προβλέπει στις εαρινές της εκτιμήσεις για την Ελλάδα η Κομισιόν. Δημοσιονομικά το 2023 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ, από έλλειμμα 1,4% φέτος. Στο 6,3% ο πληθωρισμός, στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στο 1,9% αναμένεται το 2023. Όσον αφορά το χρέος, αναμένεται να μειωθεί από το 193,3% του ΑΕΠ το 2021, στο 185,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 180, 4% του ΑΕΠ το 2023. Ο τουρισμός φαίνεται να ενισχύει τα μεγέθη της οικονομίας σημαντικά, με την Επιτροπή να αναμένει επιστροφή του στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του 2023. Για επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας και της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πάντως, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε ότι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε “πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους”, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη-μέλη της ΕΕ, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δυσμενέστερο σενάριο άμεσης διακοπής του εφοδιασμού.

Στο μεταξύ, την επίτευξη συμφωνίας για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του χρόνου, θα αναζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. “Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις για τίποτα. ‘Η Ουγγαρία δεν έχει λάβει καμία σοβαρή πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έπειτα από μια επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην Βουδαπέστη νωρίτερα αυτό τον μήνα”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, με τη χώρα του να απειλεί με βέτο τη σχετική απόφαση.

Πίσω στη χώρα μας, συνεχίστηκε και τον μήνα Απρίλιο η καλή πορεία είσπραξης φορολογικών εσόδων για τον κρατικό Προυπολογισμό, καθώς κατεγράφη υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 506 εκ. ευρώ έναντι του στόχου. Παράλληλα, ρεκόρ εικοσαετίας παρουσίασε το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ. Στην ενίσχυση των προσλήψεων συνέβαλε καθοριστικά η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, περισσότερες από 4 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν ευέλικτες μορφές εργασίας αντί για πλήρη απασχόληση, ενώ το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν προσδιορίζει το ύψος των αποδοχών, προκειμένου να καθοριστεί η ποιότητα της εργασίας.

Με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, συναντάται στις 10:30 το βράδυ ώρα Ελλάδας στον Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο η κατάσταση στην Ουκρανία, το ενεργειακό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα. Όσον αφορά το ενεργειακό, η χώρα μας είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αύριο, Τρίτη, στις 6:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί “απειλή” από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οι δύο χώρες ξεκινούν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, με φόντο τα προσκόμματα που δημιουργεί η Τουρκία. Πάντως, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η Τουρκία δεν θα “φρενάρει” την ένταξη. Διπλωμάτες στην Τουρκία αποστέλλει η Στοκχόλμη, με την Άγκυρα την ίδια ώρα να καταγγέλλει ότι οι δύο χώρες δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους για τον επαναπατρισμό 33 ανθρώπων που η Τουρκία έχει ζητήσει λόγω καταγγελλόμενων διασυνδέσεών τους με οργανώσεις που θεωρεί τρομοκρατικές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντικατέστησε τον επικεφαλής των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.

Είκοσι τέσσερις ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας – 171 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι – 3.357 τα νέα κρούσματα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που θα κρίνει τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για την δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων και των δύο πλευρών και αυτή την ώρα τακτικοί δικαστές και ένορκοι είναι σε διάσκεψη για να ανακοινώσουν την απόφαση τους. Νωρίτερα, τον δρόμο για την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης άνοιξε η εισαγγελέας, Ευγενία Σταθουλοπούλου, για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, ζητώντας να κηρυχθεί ένοχος χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τις πράξεις που του αποδίδονται. Η εισαγγελέας απέρριψε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου περί βρασμού ψυχικής ορμής και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία της συζύγου του, Κάρολάιν Κράουτς, από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για τη θανάτωση του σκύλου και τις ψευδείς καταγγελίες του στις αρχές.

Σε δεκάδες προσαγωγές έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η Αστυνομία στο πλαίσιο μεγάλης επιχειρήσεις γύρω από την Ομόνοια για την πάταξη του παραεμπερίου, της διακίνησης ναρκωτικών και της αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετέχουν πάνω απο 100 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες.

Περισσότερα από 64 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν σε 85.284 δικαιούχους έως την Παρασκευή, από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Τις λεπτομέρειες έχει ο Δημήτρης Κωστάκος…

Στη διεθνή επικαιρότητα: Ενδεχομένως σήμερα οι ανακοινώσεις από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για τον νέο Πρωθυπουργό της Γαλλίας. Δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει γυναίκα. Τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι της Κατρίν Βοτρέν, προερχόμενης από την γαλλική δεξιά και προσκείμενης στον Νικολά Σαρκοζί, αλλά και των Μαρισόλ Τουρέν, Ελιζαμπέτ Μπορν και Βαλερί Λετάρ, υπουργών σε κυβερνήσεις του σοσιαλιστή πρώην Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο στην Αττική – πιθανές τοπικές βροχές από το μεσημέρι στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου – 28 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα