back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εγκρίνουν τα κοινοβούλια Φινλανδίας-Σουηδίας την ένταξη στο ΝΑΤΟ – Ταχεία διαδικασία

Διαβάστε επίσης

Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν σήμερα τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ και στα δύο σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης.

Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε σήμερα το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την «ιστορική» υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η Σουηδία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μετά το αποφασιστικής σημασίας πράσινο φως από το κυβερνών κόμμα.

«Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία», υποστήριξε η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανοίγοντας τις συζητήσεις.

«Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς», τόνισε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων -πάνω από 150- η ψηφοφορία μπορεί να μην πραγματοποιηθεί σήμερα,, προειδοποίησε ο πρόεδρος της βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Το σουηδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει από τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.

Η πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.

Οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αντίδραση στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν ένα «σοβαρό λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η απόφαση  του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης  για ένταξη στο ΝΑΤΟ να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Η υποβολή των αιτημάτων ένταξης προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία από τις δυο σκανδιναβικές χώρες  αναμένεται εντός της εβδομάδας και στην συνέχεια θα τεθεί σε κίνηση η διαδικασία αξιολόγησης.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η διαδικασία ένταξης και των δύο σκανδιναβικών χωρών θα είναι φαστ τρακ. Σήμερα, Δευτέρα, το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ τίθεται στη σουηδική Βουλή με την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον να διευκρινίζει ότι οι όροι ένταξης είναι να μην εγκατασταθούν στη χώρα της ούτε πυρηνικά όπλα ούτε νατοϊκές βάσεις.

Υπέρ της άμεσης ενσωμάτωσης των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία τάχθηκαν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εκτός από την Άγκυρα. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία με ανοιχτές αγκάλες». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι σύμμαχοι θα φροντίσουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία επικύρωσης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μάλιστα, ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, η Συμμαχία θα ενισχύσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως τελικά η Τουρκία δεν θα θέσει βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η Σουηδία θα στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο σουηδός υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ.

«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να διεξαγάγουν συνομιλίες και να έχουν ένα διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό να διευθετηθεί και περί τίνος ακριβώς πρόκειται», δήλωσε ο Χούλτκβιστ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και από τα κοινοβούλιά τους, όμως διπλωμάτες λένε πως ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις για να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους την Κυριακή, ενώ επίσης χθες το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έλαβε την απόφαση να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ.

Οι δυο πρωτεύουσες έλαβαν από το ΝΑΤΟ τις εγγυήσεις ότι στο μεσοδιάστημα και έως ότου ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία θα έχουν την πλήρη και αναγκαία προστασία έναντι των όποιων κινδύνων υπάρξουν από τη Ρωσία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσαν στο προεδρικό Μέγαρο. Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ρώσο πρόεδρο. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», ανταπάντησε το Κρεμλίνο.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε πως ελπίζει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την απόφαση για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες και πως ελπίζει ότι θα λάβει ισχυρή εντολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σουηδία. «Αύριο θα διασφαλίσω ότι υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στην Βουλή για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και στην συνέχεια θα λάβουμε μία κυβερνητική απόφαση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Στοκχόλμη. «Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η εν λόγω κίνηση δεν συνιστά απειλή για τη Ρωσία. Όπως και να έχει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπρωξε τις δύο χώρες να εγκαταλείψουν το μακροχρόνιο καθεστώς ουδετερότητάς τους.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα