back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Κύθνος νησί «πρότυπο» και «έξυπνο»

Διαβάστε επίσης

Ένα πρότυπο κέντρο διαχείρισης ογκωδών και πράσινων αποβλήτων δημιουργείται στη Κύθνο στο πλαίσιο του έργου «Κύθνος Έξυπνο Νησί», που υλοποιείται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) σε συνεργασία με το δήμο. Το Κέντρο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την καθαριότητα, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

«Πρόκειτα για αντικείμενα μεγάλου όγκου που δεν χωράνε στους κάδους απορριμμάτων, όπως για παράδειγμα έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά, στρώματα, κ.λπ. ενώ τα «πράσινα απόβλητα» αφορούν κυρίως κορμούς και κλαδιά», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο γενικός διευθυντής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «Δάφνη», Κώστας Κομνηνός. «Η διαλογή, η διαχείριση και η μεταφορά τους εκτός νησιού είναι αρκετά δύσκολη. Έτσι σε συνεργασία με το δήμο έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις για το διαχωρισμό τους και τον υπολογισμό των ποσοτήτων, που παράγονται έτσι ώστε το Κέντρο να τα διοχετεύει ανακυκλούμενα στη τοπική αγορά. Ένα παράδειγμα είναι η διαχείριση της «βρώμικης» ξυλείας, η οποία, σημειωτέον, είναι πολύ δυσκολο να ανακυκλωθεί. Θα εγκαταστήσουμε κάποιες ειδικές μονάδες επεξεργασίας όπου αυτή η ξυλεία (εμποτισμένη κλπ) θα μετατρέπεται σε καύσιμο για τη θέρμανση ενός σχολείου Στόχος είναι η αξιοποίηση των ογκωδών και πρασίνων με γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος».

«Κύθνος Έξυπνο Νησί»

Το έργο «Κύθνος Έξυπνο Νησί» υλοποιεί το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) σε συνεργασία με το δήμο και αποτελείται από ένα σύνολο παρεμβάσεων, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη διαχείριση των τοπικών υποδομών ενέργειας, υδατικών πόρων, αποβλήτων, μεταφορών και οδοφωτισμού.

«Το έργο «Κύθνος Έξυπνο Νησί» ξεκίνησε το 2019 λόγω των συνθηκών της πανδημίας έχει παραταθεί χρονικά η ολοκλήρωσή του έως το Σεπτέμβριο του 2022 και ίσως χρειαστεί και περαιτέρω παράταση κάποιων μηνών», αναφέρει ο κ. Κομνηνός. «Οι παρεμβάσεις ακολουθούν τη λογική για τα έξυπνα νησιά. Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης υδατικών πόρων εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης αποβλήτων, εγκατάσταση συστημάτων έξυπνων μεταφορών και κινητικότητας εγκατάσταση συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού και ανάπτυξη κτιριακών υποδομών «Κέντρο Διαχείρισης Έξυπνο Νησί» και «Έξυπνο Εργαστήριο Εκπαίδευσης».

«Σε κάθε τομέα έχουν ήδη υλοποιηθεί παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την αντικατάσταση, σε σημαντικό ποσοστό, των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων αλλά προβλέπεται και η προσθήκη νέων, στο νησί. Στον τομέα των μεταφορών έχει εγκατασταθεί ένα από τα πρώτα δημόσια προσβάσιμα δίκτυα σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σαν αυτόν της Αστυπάλαιας. Στον τομέα της διαχείρισης υδατικών πόρων υπολογίζουμε ότι εντός του καλοκαιριού να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αντίστροφης όσμωσης του νερού σε δύο γεωτρήσεις όπου είναι υφάλμυρο και θα καταστεί πόσιμο μειώνοντας ταυτοχρόνως και τα πλαστικά μπουκάλια» σημειώνει ο κ. Κομνηνός.

«Παράλληλα εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζεται ένα μέτρο αποκομιδής στερεών αποβλήτων από επιχειρήσεις εστίασης στους δύο οικισμούς της Χώρας και στη Δρυοπίδα. Προμηθεύσαμε δύο οχήματα αποκομιδής στερεών απορριμμάτων και σε συνεργασία με το σύλλογο επαγγελματιών τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται άμεσα χωρίς να στοιβάζονται αναδύοντας οσμές στους κάδους. Παράλληλα έχουμε υλοποιήσει παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης στους δύο οικισμούς. Έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου στο Μέριχα και ακολουθεί και η ενεργειακή αναβάθμιση των υπόλοιπων σχολείων τώρα που θα κλείσουν για διακοπές», προσθέτει ο γενικός διευθυντης του ΔΑΦΝΗ.

Στόχος των παρεμβάσεων, είναι η ανάδειξη της Κύθνου ως νησί- πρότυπο, μέσω της προώθησης ενός μοντέλου τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ)

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) είναι μία Αστική, Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία των νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συστάθηκε το 2006, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, το οποίο να βασίζεται στην αειφόρο και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών, στον βιώσιμο τουρισμό αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους των νησιών και στη λειτουργική διασύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Το ΔΑΦΝΗ μετρά σήμερα 56 μέλη, εκ των οποίων 52 νησιωτικοί Δήμοι στο Αιγαίο και το Ιόνιο, οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα