back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Δεν είναι η κατάλληλη ώρα για «παζάρια» στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας τους. Στο τέλος της ημέρας, αναμένω ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του. Περιμένω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ενδεχόμενης ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, «αλλά και την ανησυχία που έχει εκφράσει η Τουρκία για το ζήτημα αυτό».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης για τις τιμές τής ενέργειας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας.

«Η Ευρώπη επέδειξε πολύ μεγάλη ενότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα για να εφαρμόσουμε πολύ αυστηρές κυρώσεις. Και περιμένω ότι αυτή η ευρωπαϊκή ενότητα θα διαρκέσει, γιατί τελικά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι κάτι εντελώς αδιανόητο. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σύνορα επαναχαράσσονται με τη βία. Πιστεύαμε ότι μετά τον 20ο αιώνα αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ουκρανίας. Είναι η διευθέτηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι’ αυτό αναμένω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε μπροστά μας ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Γιατί όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αυτό «το πετυχαίνεις καταλήγοντας σε μια συμφωνία για το πώς θα παρέμβεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου», ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να επιστρατεύσουμε τους διαθέσιμους πόρους μας για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε επίσης στους πολίτες και στα νοικοκυριά μας πρόσθετη υποστήριξη, για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας».

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απόψε πρόκειται να συναντηθεί, στις 22:30, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα