back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο μιλάει στις 6:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. “Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο”, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση, εκφράζοντας ικανοποίηση από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία, θα είναι το αμερικανικό F – 35. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F – 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση, θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.

Ενόχληση στα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Για “σόου” της Ελλάδας και του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο ο Τούρκος ανταποκριτής, του Haber Turk.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα “δεν θα είχε μεγάλη διαφορά”, καθώς, όπως είπε, οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας. Τα σχόλια του Λαβρόφ έρχονται μετά τη ένδειξη, με βάση τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν χθες, ότι η Ρωσία θα ανεχθεί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα απαντήσει εάν η συμμαχία εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις ή εξοπλισμό σε οποιαδήποτε χώρα. Υπεγράφη, στο μεταξύ, το επίσημο αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. “Κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας”, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, κάνοντας λόγο για “μεγάλο και σοβαρό βήμα”. Ανησυχία για το σκληρό “παζάρι” της Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν θα εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς τις “εκκολαπτήριο τρομοκρατικών οργανώσεων”. Οποιεσδήποτε ανησυχίες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν, δήλωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από επικοινωνία του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκίνησαν ήδη στην Γερμανία περικοπές στον δημόσιο φωτισμό. Η αρχή έγινε από ορισμένους δήμους,όπως της Βαϊμάρης, του Ανόβερο και της Βρέμης. Χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων σημείωσε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου, πέφτοντας στα 87,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Νέα άνοδο, όμως, σημείωσε η τιμή του πετρελαίου φθάνοντας στα 105 ευρώ.

Αύριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρήση της μάσκας από την 1η Ιουνίου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, όπως στα νοσοκομεία, θα παραμείνει υποχρεωτική. Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα αεροπλάνα, ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, εξήγησε ότι ως προς την εξειδίκευση, οι αποφάσεις εναπόκεινται στο κράτος-μέλος.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα. Ως προς τον εμβολιασμό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του εμβολιασμού του πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο με τέταρτη δόση, είτε με εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ετήσιο, είτε με ενισχυτική δόση.

Για δεύτερη φορά διεκόπη εκ νέου για τις 17 Ιουνίου η δίκη με κατηγορούμενο πρώην ντράμερ μουσικού συγκροτήματος, ο οποίος δικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για αδίκημα που αφορά σε σεξουαλική κακοποίηση ενός εξάχρονου κοριτσιού.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας Τρανσφοβίας σήμερα. “Ως πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σ’ αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας”, αναφέρει στο μήνυμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Κανένας μόνος του σ’ αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας”, τονίζει ο Πρωθυπουργός.

“ΠΟΛΗχρωμη Αθήνα» είναι το σύνθημα …. και στο πλαίσιο των γενεθλίων των 35 χρόνων του Αθήνα 9. 84, ο σταθμός της πόλης, εστιάζει στην σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας. Σε συνεργασία με το περιοδικό Antivirus (avmag.gr), φιλοξενεί έως τις 8 το βράδυ στους 98.3 στα FM πολιτικούς, συλλογικότητες, καλλιτέχνες και οργανώσεις επιχειρώντας να δώσει φωνή στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, LIVE από την πλατεία Κοτζιά μέσα από το pop up εξωτερικό στούντιο του σταθμού της πόλης.

“Θέλουμε μια πόλη που ο καθένας και καθεμία να είναι αυτός ή αυτή που θέλει να είναι. Μια πόλη ανοιχτή, ακομπλεξάριστη, συμπεριληπτική, μια πόλη από όλους για όλους. Αυτό είναι το μέλλον που έρχεται με ορμή”, τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον Αθήνα 984. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη θέμα ορατότητας και έλλειμμα ίσων δικαιωμάτων γι’ αυτό όπως είπε έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την καμπάνια “πες το ναι” και με κάθε ευκαιρία δηλώνει δημόσια την επιθυμία του να οργανωθεί ο πρώτος γάμος στο δημαρχείο της Αθήνας.

“Αντιμετωπίζουμε συντηρητικά ένστικτα της κοινωνίας. Είναι σημείο προόδου που ο Πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα με αφορμή αυτή τη μέρα. Η ομοφοβία είναι επιλογή και σας καλούμε να πάψετε να είστε ομοφοβικοί”, τόνισε μεταξύ άλλων στο σταθμό μας ο Μιχάλης Λώλης, αστυνομικός- μέλος των ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών Ευρώπης.

Καιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός στην Αττική με πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανόν τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι στα ορεινά. Μέγιστη θερμοκρασία 30 βαθμοί Κελσίου – 27 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

«Ο κύριος Μητσοτάκης “λανσάρει” στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως “καλού παιδιού” στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως “μεσάζοντα” για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα