back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλληλοκατηγορίες Τόκιο – Πεκίνου με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας κάλεσε σήμερα το Πεκίνο «να διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο» στην ρωσοουκρανική κρίση κατά την πρώτη του συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του εδώ και έξι μήνες, με τον τελευταίο να ζητεί από το Τόκιο να μη συνεργαστεί με τις ΗΠΑ εναντίον της χώρας του.

Η Ιαπωνία έχει υιοθετήσει τις αυστηρές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ το Πεκίνο έχει αρνηθεί να την καταδικάσει.

Ο Ιάπωνας υπουργός Γιοσιμάσα Χαγιάσι δήλωσε στον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι ότι η ρωσική εισβολή αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών κανόνων», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Χαγιάσι «κάλεσε την Κίνα να διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Ουάνγκ σχολίασε ότι η συνεργασία της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ δεν θα πρέπει «να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των πλευρών».

Ο Κινέζος υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις για «τη συνεργασία» των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας «εναντίον της Κίνας», οι οποίες δημιουργούν μια «δυσάρεστη ατμόσφαιρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνομιλία αυτή ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο υπουργών από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, και πραγματοποιήθηκε σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων ανησυχιών μπροστά στις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις. Η Κίνα και η Ρωσία θεωρείται ότι ενισχύουν τη συνεργασία τους.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί την Ιαπωνία στο τέλος της εβδομάδας, μετά τη Νότια Κορέα. Εκεί θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και θα συμμετάσχει σε σύνοδο της Quad, στην οποία συμμετέχουν η Αυστραλία και η Ινδία εκτός από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Στόχος της συμμαχίας αυτής είναι να ασκηθεί πίεση στην Κίνα, η οποία θεωρείται ότι ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή.

Το Τόκιο ανησυχεί για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του Πεκίνου στον Ειρηνικό Ωκεανό, όμως την ίδια ώρα η Κίνα παραμένει ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα