back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Δεκαεννέα οι ασθενείς που κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο – 161 οι διασωληνωμένοι – 5.120 τα κρούσματα, εκ των οποίων 494 επαναλοιμώξεις. Σε μία ώρα οι δηλώσεις από τον υπ. Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για τη χρήση της μάσκας από 1ης Ιουνίου. Για το θέμα συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Αύξηση εισαγωγών μη ρωσικού φυσικού αερίου, ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου της Κομισιόν “REPowerEU”, για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027. Το φιλόδοξο σχέδιο των 300 δις ευρώ παρουσίασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Ο πόλεμος του Πούτιν αναστατώνει την παγκόσμια αγορά ενέργειας” τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο γρήγορος και φθηνός τρόπος αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Έτσι, όπως είπε, αυξάνεται ο στόχος ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ από 9% σε 13% για το 2030. Αυξάνεται, επίσης, ο στόχος του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΕΕ από 40% σε 45%. Στη φαρέτρα και πρόταση υποχρέωσης ηλιακής στέγης για εμπορικά και δημόσια κτίρια έως το 2025 και για νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029. Η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου, προκειμένου να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών μελών. Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην άμυνα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι τα κράτη μέλη ανακοίνωσαν επιπλέον 200 δις ευρώ αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Tέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε λόγο για δημιουργία Task Force με τα κράτη μέλη για τον συντονισμό της άμεσης αναπλήρωσης και ανάγκες προμηθειών στον συγκεκριμένο τομέα.

Απαγόρευση της χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης και της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου από το 2030, κατάργηση της χρήσης μαζούτ για την παραγωγή ρεύματος στα νησιά, αλλά και υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων σε περιοχές υψηλού κλιματικού κινδύνου είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος Κλιματικός Νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή. Όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη από την 31η Δεκεμβρίου 2028. Όσον αφορά τα οχήματα, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Θεσσαλονίκη προβλέπεται ότι από το 2026 υποχρεωτικά όλα τα νέα ταξί καθώς και το ένα τρίτο των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων θα είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις συναρμόδιες Επιτροπές Περιβάλλοντος και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής.

Κατά 7,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία, τη Μάλτα και τη Φινλανδία. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Τσεχία.

“Η χώρα θα τα καταφέρει το 2022”, υπογράμμισε από το βήμα της ΓΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι αυτό το αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέποντας ανάπτυξη 3,5% για την Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε μια συντηριτοκότερη εκτίμηση που κάνει λόγο για ανάπτυξη 3% το 2022. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για εκτόξευση των επενδύσεων αλλά και των εξαγωγών.

Στο 12,2% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο του 2022 έναντι 16,8% τον Μάρτιο 2021, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Νέα “βόμβα” Ερντογάν κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σήμερα, ημέρα επίσημης κατάθεσης των σχετικών αιτημάτων τους στη Συμμαχία. Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία, επιμένοντας στο ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν οργανώσεις που η Άγκυρα θεωρεί “τρομοκρατικές”. Επανέλαβε, επίσης, ότι “Ελλάδα και Γαλλία είχαν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δυστυχώς είπαμε «ναι» να μπουν αργότερα. Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος”.

Στην ουκρανική κρίση, ερώτημα για τους συνολικά 959 Ουκρανούς μαχητές στη χαλυβουργία Azofstal, στη Μαριούπολη, που έχουν παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις από τη Δευτέρα, καθώς στο ρωσικό κοινοβούλιο υπάρχει ισχυρή θέση να μην υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων. Την ίδια ώρα, ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης, Ντένις Πουσίλιν, ανέφερε ότι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές παραμένουν εντός του εργοστασίου και δεν έχουν ακόμα παραδοθεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι η τύχη των Ουκρανών μαχητών από το Αζοφστάλ θα αποφασιστεί από δικαστήριο.

Διπλωματικός πόλεμος σε εξέλιξη, καθώς η Ρωσία απελαύνει 34 Γάλλους, 24 Ιταλούς και 27 Ισπανούς διπλωμάτες, ως αντίποινα σε αντίστοιχες κινήσεις της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, στην Ουκρανία ξεκινά σήμερα η πρώτη δίκη Ρώσου στρατιώτη για έγκλημα πολέμου. Για “ψευδείς ή σκηνοθετημένες καταγγελίες” έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Παράλληλα, κατηγόρησε το Κίεβο για έλλειψη επιθυμίας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο μεταξύ, η Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου θα εξετάσει πρόταση για αποχώρηση της Ρωσίας από τον ΠΟΥ και τον ΠΟΕ.

Νέα αστυνομική επιχείρηση νωρίτερα στο Μοναστηράκι. Πάνω από 80 προσαγωγές.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα και ο Αθήνα 9.84 έως τις 10:00 το βράδυ αφιερώνει τις εκπομπές του στα Αθηναϊκά Μουσεία και στους ανθρώπους τους, αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Ο σταθμός της πόλης ξεναγεί τους ακροατές του στα πιο σημαντικά Αθηναϊκά μουσεία, ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και στην ιστορία και συστήνει σπουδαίες μουσειακές συλλογές και εκθέσεις.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δρομολογείται η παραχώρηση για χρήση του κλειστού γηπέδου του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Και o καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές νωρίς το πρωί, αύριο στην Αττική, με γρήγορη βελτίωση. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικoί 6 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου – 27 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα