18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στον Αθήνα 9.84

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σήμερα Τέταρτη 18 Μαΐου είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Ο Αθήνα 9.84 αφιερώνει τις εκπομπές του στα Αθηναϊκά Μουσεία και στους ανθρώπους τους,  αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, εκπρόσωποι των δημόσιων, δημοτικών αλλά και ιδιωτικών μουσείων και ιδρυμάτων της Αθήνας μιλούν για τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις τους, τις εκπαιδευτικές τους δράσεις, τις εξελίξεις στον κλάδο της Μουσειολογίας, τα νέα ψηφιακά μέσα αλλά και για τη σχέση των μουσείων με την πόλη.

Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, ο Αθήνα 9.84 ανοίγει τα μικρόφωνα του  σε σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού και μαζί διερευνούν τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τη θέση των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Διευθυντές Μουσείων, καθηγητές, επικεφαλής φορέων και οργανισμών, μιλούν για τις σημαντικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί ως απόρροια των συνεπειών της πανδημίας, προτάσσουν  την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που θα  καταστήσουν τα Μουσεία πρωτοπόρα στη νέα εποχή, διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού.

Τετάρτη 18 Μαΐου, 8 π.μ. με 10 μ.μ., ο σταθμός της πόλης ξεναγεί τους ακροατές του στα πιο σημαντικά Αθηναϊκά μουσεία, ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και στην ιστορία, συστήνει στους ακροατές του σπουδαίες μουσειακές συλλογές και  εκθέσεις και τιμά τον Πολιτισμό με τον πιο ευφάνταστο τρόπο!

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

08:00-10:00: Μαργαρίτα Μυτιληναίου

08.00-09.00: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – Γιώργης Μαγγίνης https://www.benaki.org/index.php?lang=el

09.00 -10:00: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – Μαρία Σελέκου/ Γιούλη  Κουτσιανά https://www.namuseum.gr/

10:00- 11:00: Μιχάλης Λεάνης

10.00-10.30: Γιώργος Παπαϊωάννου – Καθηγητής  Μουσειολογίας https://www.mouseiologia-museology.gr/

10.30 -11.00: ΟΠΑΝΔΑ/ Μουσεία, Συλλογές του Δήμου – Νίκη  Αραμπατζή https://www.opanda.gr/index.php/ipodomes-opanda/category/mouseia-sylloges

Για το ειδικό πρόγραμμα στα Μουσεία της Αθήνας την ερχόμενη Κυριακή, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων μίλησε στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή. «Γιορτάζουμε με ένα διαφορετικό τρόπο- προσπαθούμε να κάνουμε τα μουσεία πιο θελτικά στα παιδιά και στους ενήλικες. Πάνω σε αυτή την φιλοσοφία με βάση την αναφορά του κάθε μουσείου, έχουμε δημιουργήσει διαδραστικές δραστηριότητες όπου μπορεί ο κάθε δημότης με τηλεφωνική κράτηση να μπορέσει να έρθει και να πάρει μέρος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι σκοπός είναι όλος ο κόσμος που το επισκέπτεται να μπορέσει να εγκλιματιστεί και να μάθει διαδραστικά όλη την ιστορία, να την εμπεδώσουν.

«Ο σκοπός είναι να περνάνε ποιοτικό χρόνο οι γονείς και τα παιδιά τους τις Κυριακές και να γνωρίσουν τα Μουσεία της Αθήνας» σημείωσε η κα Αραμπατζή.
Παράλληλα σημείωσε ότι ο Δήμος είναι σε έναν αγώνα δρόμου -όπως είπε- για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τις κτιριακές δομές των μουσείων.

11:00- 12:00: Γιάννης Λαυράνος – Νίκος Καρούτζος-

                         Μαρία Βασιλοπούλου

11:00 – 11:30: Εθνική Πινακοθήκη – Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα https://www.nationalgallery.gr/el/

11:30 – 12:00: Μουσείο Φωταερίου – Κώστας Μπιτζάνης https://gasmuseum.gr/index.php

«Τα μουσεία παρακολουθούν με τόσο γοργό ρυθμό τις εξελίξεις που είναι εντελώς μπροστά από την εποχή τους. Τα σύγχρονα μουσεία είναι μια εικόνα εξέλιξης της κοινωνίας. Είναι καθαρή εικόνα του τί γίνεται στην εποχή μας» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. «Σήμερα δεν είναι νοητό ένα μουσείο έξω από το κέντρο, πρέπει να είναι κοντά στα εμπορικά κέντρα κι έτσι γίνεται πλέον ο σχεδιασμός των μουσείων. Επίσης, η αρχιτεκτονική των μουσείων έχει αλλάξει από τα μοντερνιστικά κτίρια σε καθεδρικά κτίρια, δηλαδή με μια πάρα πολύ επιβλητική αρχιτεκτονική για να προκαλέσουν τον κόσμο και να δηλώσουν ότι περικλείουν αριστουργήματα. Άρα τα μουσεία παρακολουθούν την εποχή τους και η ψηφιακή εποχή έχει ευνοήσει τα μουσεία», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, η Εθνική Πινακοθήκη υποδέχεται δωρεάν το κοινό και ετοιμάζει μεγάλο αφιέρωμα στον Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη.

12:00-13:00: Ελευθερία Κουμάντου – Ελεωνόρα Ορφανίδου 

Μουσείο Ακρόπολης – Δημήτρης Παντερμαλής / Νίκος  Σταμπολίδης https://www.theacropolismuseum.gr/

«Η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και τώρα, με εντιμότητα και από τις δυο πλευρές. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει τόσο καλύτερα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παντερμαλής, Αρχαιολόγος και επίτιμος Πρόεδρος στο Μουσείο της Ακρόπολης μιλώντας στην εκπομπή Ντάμες Σπαθί και στις Ελεονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου. «Πρέπει εμείς  να αναγνωρίσουμε την φροντίδα των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο ως ένα σημείο και αυτοί να αναγνωρίσουν το δράμα του διαμελισμού του μνημείου», τόνισε.

13:00-14:00: Αθηνά Κορλίρα-Αλεξάνδρα Βουδούρη

13.00 – 13.30: Εβραϊκό Μουσείο – Ζανέτ Ι. Μπαττίνου  https://www.jewishmuseum.gr/

13.30 – 14.00: Μουσείο Αφής – Γωγώ Ρουκουτάκη  http://www.tactualmuseum.gr/

14:00-15:00: Κατερίνα Παπαβασιλείου – «Magazino»

15:00 – 16:00: Βάσια Μπακετέα – Νάνσυ Αγγελοπούλου

15:00 – 15:30: Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για το Θεατρικό Μουσείο – https://www.theatremuseum.gr/

15:30 – 16:00: Παιδικό Μουσείο – Ζαμπέλ Μουρατιάν https://www.hcm.gr/

Την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Αθηναίων για την στέγαση μέρους του Θεατρικού Μουσείου ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον Αθήνα 9.84. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ώστε η έκθεση των αντικειμένων, των καμαρινιών και των κουστουμιών να φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο το οποίο θα παραχωρήσει μεγαλύτερους χώρους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ολόκληρη η συνέντευξη στην εκπομπή της Β. Μπακετέα και της Ν. Αγγελοπούλου

16:00 – 17:00: Αριστέα Γιάννου 

Μουσείο Γουλανδρή – Κυριάκος Κουτσομάλλης https://goulandris.gr/el/

«Η Τέχνη είναι πνευματικό αγαθό και αφορά τους πάντες για αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις και αποκλεισμοί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή μιλώντας στην εκπομπή «Γλυκιά Συμμορία» και στην Αριστέα Γιάννου.

«Αυτή είναι και η βασική αρχή στην οποία εδραιώσαμε το Μουσείο Γουλανδρή καθώς απορρίπτω το θέμα της ελίτ στον χώρο της Τέχνης. Το θεωρώ ρατσιστική διάκριση. Στην τέχνη όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση», τόνισε.

17:00 – 18:00: Κατερίνα Πουλοπούλου

17.00 – 17.30: ΕΜΣΤ-Κατερίνα Γρέγου https://www.emst.gr/

«Είμαστε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Πρωταρχικός μας σκοπός είναι και η προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, αλλά το προφίλ μας είναι διεθνές», δήλωσε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου. Μιλώντας στην εκπομπή «Κάτι παίζει» και στην Κατερίνα Πουλοπούλου τόνισε το ΕΜΣΤ διευρύνει τους ορίζοντές του και από τις 16 Ιουνίου εγκαινιάζει νέα καλλιτεχνικά προγράμματα με 6 περιοδικές εκθέσεις.

17.30 – 18.00: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο – Παρί  Καλαμαρά https://www.byzantinemuseum.gr/

«Φέτος θα οργανώσουμε, προς το τέλος του χρόνου και θα διαρκέσει και την επόμενη χρονιά, μία επετειακή έκθεση για τα εκατό χρόνια Μικρασιατικού Ελληνισμού, με επίκεντρο τη μεγάλη συλλογή μικρασιατικών κειμηλίων που υπάγονται στα ανταλλάξιμα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης και που έχει στις συλλογές του το Βυζαντινό Μουσείο», έκανε γνωστό η αρχαιολόγος και διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Παρί  Καλαμαρά.

18:00-20:00: Σαπφώ Ματσιώρη / «Ένας Αλλιώτικος Κόσμος»

18:00 – 19:00: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Αντώνης Βογιατζής  https://athenscitymuseum.gr/

19:00 – 20:00: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ευγενία Χριστοδουλάκου https://cycladic.gr/

20:00-21:00: Λίλλυ Καρατζαφέρη / «Παρτιτούρες»

Ίδρυμα Θεοχαράκη – Φώτης Παπαθανασίου https://thf.gr/el/

21:00-22:00: Έλενα Χατζηιωάννου / «Η Παλίρροια των Αισθήσεων»

21:00 – 21:30: Επιγραφικό Μουσείο – Νάσος Θέμος https://epigraphicmuseum.gr/

21:30 – 22:00: Νομισματικό Μουσείο: Γιώργος Κακαβάς https://www.nummus.gr/

Επιμέλεια αφιερώματος: Τμήμα Πολιτισμού Αθήνα 9. 84

Ελεωνόρα Ορφανίδου

Νάνσυ Αγγελοπούλου

Μαρία Βασιλοπούλου

Βάσια Μπακετέα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img