back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Μπλίνκεν

Διαβάστε επίσης

Για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε ενδελεχώς χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια της συνάντησης τους, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ Δένδιας τόνισε την πάγια θέση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η αμερικανική πλευρά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάσθηκε εις βάθος και η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για την θέση αρχής που υιοθέτησε η Ελλάδα, η οποία στηρίζει πλήρως όλα τα μέτρα και ενισχύει την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων

Στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε από την αμερικανική πλευρά το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία κυρώθηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα και δημιουργεί ακόμα περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση των δύο ανδρών επεκτάθηκε στην συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών (Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου + ΗΠΑ) στο λεγόμενο σχήμα “3+1”.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε παράλληλα και στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και στην στήριξη της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα επισκεφθεί τις χώρες της περιοχής στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να μεταφέρει, εκ νέου το μήνυμα αυτό.

Συζητήθηκαν επίσης οι ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Λιβύη.

Κλιματική αλλαγή

Με τον Ειδικό Απεσταλμένο Αμερικανού Προέδρου για κλίμα Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα μέτρα για την μείωση των ρύπων και την περαιτέρω έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει διμερής συνεργασία για την προστασία των θαλασσών και του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα