back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μ. Λαμπράκη-Πλάκα: Τα σύγχρονα μουσεία είναι μπροστά από την εποχή τους

Διαβάστε επίσης

«Τα σύγχρονα μουσεία είναι μια εικόνα εξέλιξης της κοινωνίας, παρακολουθούν με τόσο γοργό ρυθμό τις εξελίξεις που είναι εντελώς μπροστά από την εποχή τους» δήλωσε στον Αθήνα 9.84, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής  Πινακοθήκης. https://www.nationalgallery.gr/el/

 

Μιλώντας στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο ανέφερε, μεταξύ άλλων: «τα μουσεία έχουν εξελιχθεί ως προς την πολιτική τους, την μουσειογραφία και την μουσειολογία τους αλλά και  των εκθεσιακών τους δραστηριοτήτων».

Παράλληλα τόνισε ότι πλέον δεν είναι νοητό ένα μουσείο να βρίσκεται έξω από το κέντρο και σημείωσε την αλλαγή στην αρχιτεκτονική τους και το ρόλο που έπαιξε η ψηφιακή εποχή.
«Τα μουσεία πρέπει να είναι κοντά στα εμπορικά κέντρα κι έτσι γίνεται πλέον ο σχεδιασμός τους. Επίσης, η αρχιτεκτονική των μουσείων έχει αλλάξει, από τα μοντερνιστικά κτίρια σε καθεδρικά κτίρια με επιβλητική αρχιτεκτονική η οποία δηλώνει ότι  μέσα περικλείουν αριστουργήματα. Άρα τα μουσεία παρακολουθούν την εποχή τους ενώ και η ψηφιακή εποχή τα έχει ευνοήσει πάρα πολύ», σημείωσε.
Σχετικά με την βράβευση για τον σχεδιασμό της Εθνικής Πινακοθήκης  -έλαβε το χρυσό βραβείο “Design Award” στην Κατηγορία Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων και Εκθέσεων-  η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το δικό μας μουσείο πρωτοπορεί γιατί είναι ένα μουσείο σύγχρονο, μια προεικόνιση της εποχής μας. Η διάκρισή μας αφορά στον τρόπο που έχει σχεδιαστεί το εσωτερικό κέλυφος, ο τρόπος που έχουν διαταχθεί τα πανό για να υποδεχθούν τα έργα. Δικαίως βραβεύτηκε γιατί διαφέρει σε αντίληψη, αισθητική και λειτουργική, σχεδόν από όλα τα μουσεία της Ευρώπης».  
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα