back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου σήμερα στην Νέα Υόρκη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα F16

Διαβάστε επίσης

Στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός  υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν συναντά τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με κορυφαίο θέμα της ατζέντας την υποστήριξη που πρέπει να επιδείξει η Άγκυρα προς την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις δυο σκανδιναβικές χώρες την Φινλανδία και τη Σουηδία και τις αντιρρήσεις στις ΗΠΑ για την αγορά F16 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου θα εξηγήσει τις «αμφιβολίες» της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ σημειώνουν δε ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί και το θέμα των S-400, των F-16, της Ανατολικής Μεσογείου, του Κυπριακού, καθώς και οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο τουρκικός τύπος επισημαίνει δηκτικά ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 και η Τουρκία συζητά ακόμα για τα F-16.
Ο  Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη περασμένη Κυριακή πως μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε εκφράζει ήδη την υποστήριξη της στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει νέα F-16, παρά την επιφυλακτική στάση που διατηρεί το Κογκρέσου του οποίου η έγκριση απαιτείται . Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει τελικώς αφού εξασφαλίσει κάποια «συμβολική και πραγματική» πρόοδο από τις δύο χώρες, που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει για να «κερδίσει πολιτικούς πόντους στο εσωτερικό».

Η συνάντηση  Μπλινκεν – Τσαβούσογλου ακολουθεί την χθεσινή του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του . Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ολόκληρο “το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών: στο σύστημα των δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών οι οποίες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες” .

“Και από την άλλη πλευρά, η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές” τόνισε ο κ. Δένδιας ερωτηθείς αν κατανοούν οι Αμερικανοί τα προβλήματα που δημιουργούν οι Τούρκοι και στην Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤO.

Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα