back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Χωρίς μάσκα σε εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου – Που παραμένει υποχρεωτική

Διαβάστε επίσης

Καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, όπως ανακοίνωσε χθες o υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, η μάσκα καταργείται στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Η μάσκα παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Όσον αφορά τις δομές εκπαίδευσης και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η επιτροπή θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα για το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί αφού μελετήσει όλα τα δεδομένα.

Ο κ. Πλεύρης έκανε ξεκάθαρο ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και μετά την 1η Ιουνίου για να αποφευχθεί έξαρση της πανδημίας.

«Άλλο η άρση της υποχρεωτικότητας και άλλο η ισχυρή σύσταση να φοράμε μάσκα. Οι γιατροί επιμένουμε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αγνοήσουμε ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο έχουμε 600.000 κρούσματα και 2.000 θανάτους. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και καταστροφικός.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτικότητα και η επιβολή μέτρων μετά το καλοκαίρι «ώστε να έχουμε μια συμμόρφωση και να αποτρέψουμε κύμα που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα νοσοκομεία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα