back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ε. Βόζεμπεργκ: Άμεσα η εκταμίευση σημαντικού ποσού από την ΕΕ για στήριξη απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια

Διαβάστε επίσης

Για τις παρενέργειες στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και τις εκρηκτικές αυξήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για τον αντίκτυπο του βέτο της Άγκυρας στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μίλησε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Ελίζα Βόζεμπεργκ στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.
Αναφορικά με τη συζήτηση για ενίσχυση των πληττόμενων κρατών- μελών  από την ενεργειακή κρίση, που θα γίνει στην μικρή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τόνισε: «Άνοιξε η συζήτηση για την άμεση εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη όσων πλήττονται από την κρίση, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή κατάσταση  μεμονωμένα από κάθε κράτος- μέλος».
 
Υπενθυμίζοντας την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, υπογράμμισε τις δυσκολίες για την επίτευξη λύσης σε αυτή την κατεύθυνση ανάμεσα στους 27, με δεδομένη την απόκλιση των επιλογών τους, η οποία  προσκρούει στην αρχή της ομοφωνίας.
«Είναι δύσκολη η συμφωνία των κρατών μελών σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, λόγω των διαφορετικών τους πολιτικών  στον τομέα της ενέργειας, με δεδομένο και τον διαφορετικό βαθμό εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.  
Η αρχή της ομοφωνίας δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Όλοι πλέον συζητούν και έγινε αποδεκτό στο ανώτατο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι άνοιξε ο δρόμος για την αναθεώρηση των ιδρυτικών συνθηκών της Ε.Ε., όπως το βέτο όταν έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία.
Θα αποφασιστεί πότε θα ασκούνται αυτά τα εργαλεία και ποιες εξαιρέσεις προβλέπονται γιατί οι αποφάσεις πρέπει να προχωρούν και να εφαρμόζονται. Σε κάθε περίπτωση η εντύπωση που επικρατεί μεταξύ των ευρωβουλευτών είναι συντριπτικά υπέρ της αποδοχής του εμπάργκο και του βέτο».
Σε κάποιες συγκυρίες ωστόσο η δυνατότητα άσκησης βέτο είναι πολύ κρίσιμη για ένα κράτος εμπειρία που έχουν βιώσει και η Ελλάδα και η Κύπρος σε εθνικά θέματα τα οποία πέρασαν μεν  από την πλειοψηφία, αλλά προσέκρουσαν στο δικαίωμα της αρνησικυρίας.
«Η παρενέργεια από την άσκηση  αντιφατικής πολιτικής από την Ευρώπη, μιας πολιτικής που πατά σε δύο μέτρα και σταθμά, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας και της Τουρκίας, καταγγέλλεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Εμείς στηλιτεύουμε το γεγονός ότι ασκείται άλλη πολιτική για τη Ρωσία και άλλη για την Τουρκία όταν καταγγέλλεται η Άγκυρα για συνεχείς υπερπτήσεις και συστηματικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, με περιφρόνηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς να διακόπτεται η ροή της χρηματοδότησή της με τεράστια κονδύλια, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας.      
Έχουν γίνει πολλά βήματα από το 2014 και το 2019, έχουν φανεί σημαντικές διαφοροποιήσεις από κράτη-μέλη  που αντιλαμβάνονται τη στάση της Τουρκίας και ότι η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί πρόσχημα για να εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της.
Η Τουρκία είναι μια χώρα που πρέπει να μετέχει στο διάλογο υπό την προϋπόθεση να διεξάγεται με όρους σεβασμού στο διεθνές δίκαιο» σημείωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα