back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κολομβία: Οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα προστασίας του υποψήφιου της δεξιάς

Διαβάστε επίσης

Η κολομβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του υποψήφιου της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της 29ης Μαΐου, του Φεντερίκο Γκουτιέρες, μετά τις απειλές που δέχθηκε η ομάδα του μερικές ημέρες προτού οι ψηφοφόροι κληθούν στις κάλπες.

Η ομάδα που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του κ. Γκουτιέρες, ο οποίος βρίσκεται κατά δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, πίσω από τον κεντροαριστερό γερουσιαστή Γουστάβο Πέτρο, το φαβορί της αναμέτρησης, ανακοίνωσε πως δέχθηκε απειλητική επιστολή από τους Águilas Negras (τους «Μαύρους Αετούς»), ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

«Η κυβέρνηση, σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία, έδωσε σαφείς οδηγίες για να ενισχυθεί η ασφάλεια του υποψηφίου» για την προεδρία, εξήγησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ντανιέλ Παλάσιος.

«Υπάρχουν στοιχεία» στην απειλητική επιστολή των «Μαύρων Αετών» που εγείρουν «ανησυχίες τόσο στην εκστρατεία, όσο και στις υπηρεσίες πληροφοριών», πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος εκφράστηκε έπειτα από σύσκεψη με μέλη της ομάδας του κ. Γκουτιέρες και αξιωματικούς της αστυνομίας.

Στο κείμενο, η ακροδεξιά ομάδα προειδοποιεί όλους όσοι πηγαίνουν στην έδρα της εκστρατείας του κ. Γκουτιέρες πως θα θεωρηθούν «στρατιωτικοί στόχοι» και απειλεί ότι θα «κυλήσουν» τα «κεφάλια» του υποψηφίου και των ηγετών της συμμαχίας της δεξιάς που τον υποστηρίζει.

Απειλές εξ ονόματος των «Μαύρων Αετών», που συνήθως απευθύνονται σε προσωπικότητες της αριστεράς και κοινωνικούς ηγέτες, ιδίως στην επαρχία, κυκλοφορούν συχνά στην Κολομβία. Είναι πάντως πολύ βέβαιο να επαληθευτεί με υψηλό βαθμό βεβαιότητας η αυθεντικότητά τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παλάσιος, ο κ. Γκουτιέρες δέχθηκε επίσης απειλές από την Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στην Κολομβία, ο πρώην αρχηγός της οποίας, ο «Οτονιέλ», εκδόθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ.

Οι αρχές είχαν ήδη λάβει παρόμοια μέτρα ασφαλείας για την προστασία του κ. Πέτρο, ο οποίος ακύρωσε στις αρχές Μαΐου προεκλογικές εμφανίσεις του διότι, όπως κατήγγειλε η ομάδα που διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία, κάποιοι απεργάζονταν «απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου».

Έκτοτε, ο υποψήφιος εμφανίζεται δημόσια φορώντας αλεξίσφαιρο και πλαισιωμένος από σωματοφύλακες εφοδιασμένους μεταξύ άλλων με αλεξίσφαιρες ασπίδες.

Ο κ. Γκουτιέρες εξάλλου κατηγόρησε τον αντίπαλό του για κατασκοπεία, αφού η εκστρατεία του ανακοίνωσε πως εντόπισε μικρόφωνο κρυμμένο σε λάμπα σε γραφείο της στη Μεδεγίν (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο κ. Πέτρο αντιμετώπισε με ειρωνεία την καταγγελία, σχολιάζοντας πως ο κ. Γκουτιέρες μπέρδεψε «τη λυχνία» λάμπας με μικρόφωνο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πάντως πως άρχισε να διενεργεί έρευνα.

Κατά δημοσκοπήσεις, ο κ. Πέτρο θα κερδίσει τον πρώτο γύρο της 29ης Μαΐου, όχι όμως με ποσοστό που θα του επιτρέψει να αποφύγει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου με αντίπαλο τον κ. Γκουτιέρες τη 19η Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα