22.6 C
Athens
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

22.6 C
Athens
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

OHE: Κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης – Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο

spot_img

Διαβάστε επίσης

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, το φάσμα μίας επισιτιστικής κρίσης, με την Ρωσία χρησιμοποιεί την απειλή της πείνας ως πολεμικό όπλο για να αποκομίσει οφέλη τη στιγμή που κατά την ομολογία της ίδιας αντιμετωπίζει δυσκολίες τόσο στα πεδία των μαχών, όσο και στην οικονομία της.

Η παγκόσμια κοινότητα διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα και μια έκκληση του ΟΗΕ για την αποδέσμευση των ουκρανικών σιτηρών: η διεθνής κοινότητα έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», κάλεσε χθες Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις ΗΠΑ.

«Μπορούν να εξεταστούν εναλλακτικές οδοί μεταφοράς» για τη μεταφορά μέσω θαλάσσης των σιτηρών που βρίσκονται κυρίως στις σιταποθήκες της Οδησσού, «ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα αρκέσει για να λύσει το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Πριν καν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επισιτιστική ανασφάλεια είχε αυξηθεί παγκοσμίως εξαιτίας συγκρούσεων, κλιματικών και οικονομικών κρίσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς οι δύο χώρες εξάγουν το 30% των σιτηρών που καταναλώνονται παγκοσμίως.

Παράλληλα με την αποδέσμευση των ουκρανικών εξαγωγών, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε την «πρόσβαση χωρίς περιορισμούς» των διεθνών αγορών στα τρόφιμα και τα λιπάσματα από τη Ρωσία.

Οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν τα λιπάσματα, αλλά η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει την εξαγωγή τους. Εξάλλου ξένες χώρες ενδέχεται να μην μπορούν να τα αγοράσουν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο ρωσικό χρηματοοικονομικό σύστημα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Από την πλευρά τους διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί ανακοίνωσαν χθες «ένα σχέδιο δράσεων» με συγκεκριμένα μέτρα για την επιτάχυνση των υφιστάμενων προγραμμάτων «που αφορούν έργα που απαντούν στις άμεσες ανάγκες».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 12 δισεκ. δολάρια τους επόμενους 15 μήνες, η πλειονότητα των οποίων θα πάει στις χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής και νότιας Ασίας, διευκρίνισε ο θεσμός.

«Ξεκάθαρες δηλώσεις»

Τα χρήματα αυτά θα αφορούν κυρίως σχέδια για τη στήριξη της γεωργίας σε αυτές τις χώρες, για «την κοινωνική προστασία προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της ανόδου των τιμών των τροφίμων» και για την προώθηση σχεδίων ανεφοδιασμού σε νερό και για την ύδρευση.

Επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 18,7 δισεκ. δολάρια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλα σχέδια.

«Συνολικά πρόκειται για περισσότερα από 30 δισεκ. δολάρια τα οποία θα διατεθούν για την μάχη κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας τους επόμενους 15 μήνες», αποκάλυψε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους», κατήγγειλε ο πρόεδρός της Ντέιβιντ Μάλπας.

«Για να ενημερώσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις αγορές είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να κάνουν τώρα ξεκάθαρες δηλώσεις για τη μελλοντική αύξηση της παραγωγής τους σε απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», εκτίμησε.

«Ανώφελη αποθήκευση»

Ο Μάλπας συνέστησε στις χώρες «να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες» όχι μόνο για να αυξήσουν τον εφοδιασμό τους σε ενέργεια και λιπάσματα και να βοηθήσουν τους γεωργούς να αυξήσουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και για «να άρουν τις πολιτικές που εμποδίζουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές (…) ή ενθαρρύνουν την ανώφελη αποθήκευση» προϊόντων.

Από τη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που προήδρευε της συνόδου που ήταν αφιερωμένη στην επισιτιστική κρίση, υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στη μάχη κατά του υποσιτισμού και της πείνας.

Η Ουάσινγκτον αποδέσμευσε «επιπλέον 215 εκατομμύρια δολάρια» για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, εξήγησε.

«Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε, από τα 135 εκατομμύρια προτού ξεσπάσει η πανδημία στα 276 εκατομμύρια σήμερα», τόνισε ο Γκουτέρες.

Πέρυσι 193 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 χώρες βρίσκονταν σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας, δηλαδή είχαν άμεση ανάγκη βοήθειας για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Και η ανησυχία αυξήθηκε όταν η Ινδία, που πλήττεται από ακραίο καύσωνα, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτηρών για να διασφαλίσει τη διατροφική ασφάλεια του 1,4 δισεκ. κατοίκων της.

Τη Δευτέρα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, είχε υπογραμμίσει ότι πρέπει οι χώρες να εξετάσουν από κοινού «ποιες από αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης» σιτηρών που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών των χωρών. Ήδη γίνονται συζητήσεις με τους Αμερικανούς καλλιεργητές προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλένα Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, η Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγόρησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία διότι χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο πολέμου.

«Η Ρωσία διεξάγει αυτόν τον πόλεμο με ακόμα ένα φρικτό και αποτελεσματικό όπλο: την πείνα και τη στέρηση. Προχωρώντας στον αποκλεισμό ουκρανικών λιμανιών, καταστρέφοντας αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και σιδηροτροχιές, η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των σιτηρών, προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υποστήριξε η γερμανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με ομολόγους της στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το κάνει τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ήδη απειλούνταν από λιμό, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στην περιοχή».

Σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή κάπου 20 τόνων σιτηρών από την Ουκρανία, κυρίως προς κράτη της βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας είναι αποκλεισμένο στο λιμάνι της Οδησσού.

Η Ουκρανία –όπως και η Ρωσία– συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών διεθνώς. Στις δύο χώρες μαζί αναλογεί σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και κριθαριού και το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου.

Παρέμβαση του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως έχει τεράστια σημασία να μπορέσουν να εξαχθούν τα σιτηρά, άλλα τρόφιμα και λιπάσματα που παράγουν η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να ρίξει εκατομμύρια ανθρώπους στη διατροφική ανασφάλεια και να προκαλέσει «κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια», προειδοποίησε.

Η εξάπλωση της πείνας ήδη σημείωνε ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κατά τον ΟΗΕ.

«Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε, από τα 135 εκατομμύρια προτού ξεσπάσει η πανδημία στα 276 εκατομμύρια σήμερα», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

Ρωσικές δυσκολίες

Ρώσος αξιωματούχος αναγνώρισε χθες Τετάρτη πως ο στρατός της Ρωσίας συναντά δυσκολίες και διαπράττει σφάλματα σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την επίτευξη των στόχων που όρισε η Μόσχα.

«Παρά τις δυσκολίες, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί ως το τέλος», δήλωσε ο Ρασίντ Νουργκαλίεφ, ο αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία.

Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –νομικά επιβεβλημένος όρος στη Ρωσία, όπου απαγορεύεται η χρήση εκφράσεων όπως «πόλεμος» ή «εισβολή»– θα συνεχιστεί ως την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και μέχρι να εξασφαλιστεί «η προστασία των (αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ», επέμεινε.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα