back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βόρεια Κορέα: Προκλητική πυρηνική δοκιμή κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στη Σεούλ;

Διαβάστε επίσης

Η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της για να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να την πραγματοποιήσει, δήλωσε σήμερα νοτιοκορεάτης βουλευτής, την παραμονή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σεούλ.

Παρά το ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με φονικό κύμα μαζικών μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, «οι προετοιμασίες για τη δοκιμή πυρηνικού όπλου ολοκληρώθηκαν και πλέον δεν αναζητείται παρά η καταλληλότερη στιγμή» για να γίνει, δήλωσε ο Χα Τε-γκιόνγκ στον Τύπο, επικαλούμενος την υπηρεσία πληροφοριών στη Σεούλ.

Δορυφορικές φωτογραφίες υποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνική όπλου, την πρώτη από το 2017, και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας προειδοποιούν εδώ κι εβδομάδες ότι μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται στη Σεούλ αύριο Παρασκευή για σειρά συναντήσεων. Θα πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στην Ασία αφότου ανέλαβε την προεδρία.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν πως υπάρχει «αληθινή πιθανότητα» να δοκιμαστούν είτε βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές ή πυρηνικό όπλο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν.

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε επίσημα την περασμένη εβδομάδα τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού και έκτοτε ανακοινώνει καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν «πυρετό». Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανή πυρηνική δοκιμή θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από το ξέσπασμα της πανδημίας τη χώρα.

«Συντονιζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας» στη Σεούλ και στο Τόκιο για «κάθε ενδεχόμενο», σύμφωνα με τον κ. Σάλιβαν, ο οποίος είπε ακόμη πως συζήτησε τον κίνδυνο αυτό χθες με τον κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιετσί.

Η Βόρεια Κορέα, παρότι είναι αντιμέτωπη με ασφυκτικές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, πολλαπλασίασε τις δοκιμές πυραύλων φέτος, αψηφώντας παράλληλα τις παραινέσεις της Ουάσινγκτον να ξαναρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε κηρύξει μορατόριο στις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) και στις δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 2017. Όμως το τερμάτισε ήδη εν μέρει τον Μάρτιο, εκτοξεύοντας διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Έκανε έξι δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 2006 ως το 2017.

Ο αμερικανός πρόεδρος, 79 ετών, για τον οποίο η αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια, θέλει να ενισχύσει τη συμμαχία της Ουάσινγκτον με τη Σεούλ και το Τόκιο και ευρύτερα στην Ασία. Θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο χωρών και θα συμμετάσχει σε σύνοδο της Quad («Τετραμερούς»), διπλωματικού σχήματος στο οποίο συμμετέχουν πέραν των ΗΠΑ η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία.

Ο κ. Μπάιντεν δεν προβλέπεται να πάει στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο Κορέες, είπε χθες η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η τελευταία φορά που πήγε αμερικανός πρόεδρος εκεί παραμένει χαραγμένη στις μνήμες πολλών — ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στα πολύ αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα των δύο κρατών, που τυπικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η «προσωπική σχέση» που διαλαλούσε ο κ. Τραμπ πως απέκτησε με τον πρόεδρο Τραμπ δεν έφερε καμία απτή πρόοδο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα