back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των φορέων της Β. Εύβοιας

Διαβάστε επίσης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στο Δημαρχείο Μαντουδίου, με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της Β. Εύβοιας, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τις συνέπειες της κακοκαιρίας που έπληξε την Εύβοια, αλλά και το κύμα ακρίβειας που εκδηλώνεται με μεγάλο κόστος στις αναγκαίες για την περιοχή μετακινήσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εξής συλλόγων και φορέων: Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας, Συνεταιρισμός Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αιδηψού Ιστιαίας, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας, Εμπορικός Σύλλογος Λίμνης, Εμπορικός Σύλλογος Μαντουδίου, Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός “Αγγελής Γοβιός”, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΔΣ Αιδηψού, Αθλητική Ένωση Κηρίνθου, Αθλητικός Όμιλος Κεχριών, Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών.

Οι εκπρόσωποί τους ανέδειξαν, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «τα πολλά κι επείγοντα προβλήματα σχετικά με την καταστροφή του δάσους, των καλλιεργειών, των υποδομών, αλλά και τις καθυστερήσεις και τους αποκλεισμούς από τα προγράμματα αποζημιώσεων».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αποκατάσταση της περιοχής, ο οποίος -εννιά μήνες μετά τις πυρκαγιές- «όπως έχει αποδειχτεί δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες, ενώ δεν καταπιάνεται καν με το επείγον θέμα των αποζημιώσεων». Επίσης, σημείωσε πως «το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το δάσος είναι μηδαμινό, -αφού, όχι μόνο αφέθηκε να καεί- αλλά και τώρα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για το κομμάτι που διασώθηκε, μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί για την Πυροσβεστική και για τους δήμους της περιοχής, ενώ η κυβερνητική αυστηρότητα εξαντλείται στην απαγόρευση της βόσκησης».

Επεσήμανε, ακόμα, «τις μεγάλες καθυστερήσεις για τα αναγκαία για την περιοχή αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία περιορίστηκαν μόνο σε κάποια αντιδιαβρωτικά».

Επιπλέον, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας «δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τα ζητήματα των φυσικών καταστροφών, αλλά και με ένα πλήρως εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο, με τους μαθητές της περιοχής να έχουν μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, τη στιγμή που τα σχολεία τους συγχωνεύονται, ενώ σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές Υγείας της περιοχής».

Δεν παρέλειψε να καυτηριάσει το γεγονός ότι «το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας πλημμύρισε, ενώ δεν υπάρχει μαιευτήριο στην περιοχή και οι έγκυες αναγκάζονται να μεταβούν στην Χαλκίδα ή την Αθήνα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε «στα δίκαια αιτήματα των φορέων της περιοχής, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ, όπως:

-100% αποζημιώσεις για κάθε καταστροφή κατοικίας – καλλιεργειών – κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Πλήρη αποκατάσταση της τοπικής οικονομίας, άμεσα μέτρα προστασίας.

-Πρόγραμμα 15ετούς απασχόλησης για τους ρητινοκαλλιεργητές, καθώς είναι οι μόνοι κατάλληλοι να εργαστούν στο δάσος, τη στιγμή που το 7ετές πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ αποκλείει περίπου 200. ‘Αμεσο καθαρισμό του δάσους, τόσο των καμένων περιοχών, όσο και του κομματιού που δεν έχει καεί.

-Να μειωθεί στα 5 χρόνια η 10ετής απαγόρευση βόσκησης που έχει εξαγγελθεί, να μοιραστούν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους, να παρθούν μέτρα ενάντια σε φαινόμενα σκανδάλων και πλιάτσικου.

-Για τους ελαιοπαραγωγούς, να ενταχθούν στις αποζημιώσεις και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, να διευρυνθούν τα κριτήρια αξιολόγησης της κυβέρνησης, που κινούνται στην κατεύθυνση των περικοπών.

-Για τους συκοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί από τις καταστροφές των δέντρων τους από τη χιονόπτωση της “Μήδειας” και εξαιρέθηκαν από τη “μη επιστρεπτέα”, να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση.

-Για τους μελισσοκόμους, οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση, να διασφαλιστούν μελισσοτροφές για τα επόμενα 5 χρόνια. Να δοθεί οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που κυριολεκτικά τους τσακίζει, με τον υπερδιπλασιασμό της τιμής της ζάχαρης και την εκτόξευση του κόστους μετακινήσεων.

-Για τους εμπόρους, πολλοί εκ των οποίων έχουν μείνει εκτός των “μέτρων αρωγής”, με τους γνωστούς “κόφτες”, να δοθεί οριζόντια ενίσχυση, να απαλλαγούν από ασφαλιστικές εισφορές, χρέη, τέλη, λογαριασμούς, να επιδοτηθεί η επαγγελματική στέγη».

Για όλα τα προαναφερθέντα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε στους εκπροσώπους των φορέων πως το ΚΚΕ «έχει καταθέσει σειρά ερωτήσεων και αναφορών στη βουλή, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει, καλώντας, ταυτόχρονα, στη συνέχιση του οργανωμένου αγώνα, που πρέπει να δυναμώσει και να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για τη διεκδίκηση όλων των μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης του λαού της περιοχής, την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα