back to top
26.5 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

26.5 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Κ. Αγοραστού: Νέα εποχή για τον Εθνικό Κήπο – Ανάσα πρασίνου στην πόλη

Διαβάστε επίσης

Ο Εθνικός Κήπος από τα ιστορικά τοπόσημα της πόλης, σημείο ξεκούρασης και συνάντησης για τους Αθηναίους, μπαίνει σε νέα εποχή. Αναβαθμίζεται 186 χρόνια από την οριοθέτησή του, με ένα σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, με βασική μέριμνα, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξει η παραμικρή αλλοίωση στην ξεχωριστή του φυσιογνωμία.

Ήδη παραδόθηκε στο κοινό το πρώτο ανανεωμένο τμήμα του στη βόρεια πλευρά, μεταξύ των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας με νέα μονοπάτια, δέντρα, φυτά, σύγχρονες υποδομές και έπεται συνέχεια.

«Ο Κήπος έπρεπε να ανανεώσει τις υποδομές του για να διευκολυνθεί η συντήρησή του και να ομορφύνει, με προσεκτικά βήματα ώστε να διατηρηθούν τα γνώριμα και τόσο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του», λέει στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, η Κατερίνα Αγοραστού, προϊσταμένη του Τμήματος Εθνικού Κήπου, στη Διεύθυνση Πρασίνου.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα που έγιναν, επισημαίνει ότι «ανακατασκευάστηκαν μονοπάτια για ασφαλείς διαδρομές, τοποθετήθηκαν σύγχρονα συστήματα άρδευσης και ηλεκτροφωτισμού, όπως και ανανεωμένα παγκάκια».

Ιδιαίτερη ήταν όμως η φροντίδα για τα σπάνια δέντρα του Κήπου.

«Ο Εθνικός Κήπος έχει ένα τεράστιο βοτανικό πλούτο με 4.500 είδη θάμνων, πολλά αναρριχώμενα και 6.500 δέντρα που επειδή κάποια από αυτά είναι ιστορικά, χρειάζονται και το ανάλογο πρόγραμμα φροντίδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι ανάμεσά τους υπάρχουν δέντρα που μετρούν σχεδόν τριακόσια χρόνια ζωής, καθώς προέρχονται από την περίοδο κατασκευής του Κήπου, που άρχισε το 1839 και ολοκληρώθηκε μετά από μια εικοσαετία. Μιλάμε για κυπαρίσσια, πεύκα κι υπέροχες ουασιγκτόνιες σε μια μνημειώδη δενδροστοιχία, που δεν συναντούσαμε στην κηποτεχνία μέχρι τότε», επισημαίνει η κυρία Αγοραστού.

Σε μια νοερή ξενάγηση στο τοπίο του πιο αγαπημένου αστικού πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας, η προϊσταμένη του Τμήματος Εθνικού Κήπου στη Διεύθυνση Πρασίνου, πρόσθεσε πως έγιναν πάνω από δέκα χιλιάδες νέες δενδροφυτεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται 112 νέα δέντρα, 331 θάμνοι, συμπληρωματικές φυτεύσεις θάμνων και αναρριχώμενων φυτών, ενώ προανήγγειλε την ανακατασκευή της παιδική χαράς.
Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα εργασιών περιλαμβάνεται η ανακαίνιση και αποκατάσταση ιστορικών κτισμάτων, η συντήρηση μαρμάρινων και πέτρινων στοιχείων, όπως και η κατασκευή νέας μεταλλικής περίφραξης στη ζωολογική συλλογή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα