back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Παρεμβάσεις Γ. Παπανδρέου – Ευ. Βενιζέλου

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο έναντι του συντηρητικού δίπολου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προέταξε στην ομιλία του στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Κάποιοι, φοβούνται. Τη διαχρονική μας πορεία αλλαγών για μια δίκαιη και δημοκρατική Ελλάδα. Για αυτό επιμένουν να μας εγκλωβίζουν σε ένα αδιέξοδο δίλημμα: με ποιον θα πάτε, μας ρωτούν; Το συντηρητικό δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχει πρωταρχικό μέλημα τον ασφυκτικό έλεγχο της εξουσίας και τη νομή της» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και ασκώντας κριτική σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρθηκε στις κοινωνικές δυνάμεις που θα πρέπει να συσπειρώσει το κίνημα ώστε να ανατραπεί η ισορροπία της αδράνειας, της επικοινωνιακής πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μας θέλουν ξεχωριστούς, ανατρεπτικούς, ανεξάρτητους. Δεν μας θέλουν σκεπτόμενους, δεν μας θέλουν ελεύθερους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε: Να οραματιστούμε μαζί με την Ελληνική κοινωνία κάτι πολύ διαφορετικό από το σημερινό γκρίζο τοπίο. Να αναδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Αυτή τη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επεσήμανε ,ο κ. Παπανδρέου δεν υπάρχει απλά ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά μια κρίσιμη και ευνοϊκή συγκυρία. Για να μεγαλώσουμε το χώρο μας. Να αγκαλιάσουμε όσους δεν μπορούν να ταυτιστούν με την πελατειακή λογική.

Σε όλα αυτά ο κ. Παπανδρέου αντέταξε μια προοδευτική-όπως είπε- δική μας πρόταση διακυβέρνησης,με ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο και με την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, για να σηματοδοτήσουμε την άρση του συντηρητικού αδιεξόδου.

Ευ. Βενιζέλος: Η περίοδος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές θα έχει πολλαπλές δυσκολίες

Στις πολλαπλές προκλήσεις στο παγκόσμιο και εγχώριο γίγνεσθαι αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος-μέσω της ομιλίας του στο συνέδριο-επανέκαμψε στα κομματικά δρώμενα τρία χρόνια μετά την αποστασιοποίηση του. Ο κ. Βενιζέλος ανοίγοντας την ομιλία το απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους παριστάμενους και στην Παράταξη συλλογικά, ευχόμενος κάθε επιτυχία -όπως είπε -στον Νίκο Ανδρουλάκη και στην ηγετική ομάδα που θα εκλεγεί από το Συνέδριο.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα πρώτα-όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος- θετικά δείγματα γραφής και για τις τόσο ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δυναμική και τις δυνατότητες της Παράταξης.

Κατά τα λοιπά ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι η περίοδος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, και η νέα κοινοβουλευτική και κυβερνητική περίοδος, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, θα έχει πολλαπλές δυσκολίες. Πολλά ανοικτά μέτωπα. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε :Οφείλουμε να φέρουμε τη δημόσια συζήτηση και τη χώρα, εντός θέματος.

Με φόντο και τις συζητήσεις ενόψει εκλογών οκ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων: Τα κόμματα οφείλουν και δικαιούνται να έχουν τις εκλογικές τους φιλοδοξίες και στοχεύσεις. Αυτό προφανώς ισχύει για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που δικαιούται το καλύτερο. Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα αλλά. Ενδέχεται όμως η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό. Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης που θα προταθεί ως το εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου, σημείωσε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.

Η δημοκρατία κινείται πάντα μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Τα πράγματα κρίνονται καταρχάς εκλογικά. Αργότερα όμως κρίνονται ιστορικά. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε πολλές εκλογικές επιτυχίες και πολλές εκλογικές αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας. Περήφανη όμως είναι σήμερα για τη θετική αξιολόγηση της εισφοράς της στο επίπεδο της Ιστορίας. Εύχομαι λοιπόν στην Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας΅, κατέληξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

Κατερίνα Παπαβασιλείου

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα