back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Κομισιόν προτείνει τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας τον Αύγουστο

Διαβάστε επίσης

Την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο δείχνει η 14η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία.

«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και της επίτευξης των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών» επισημαίνει.

«Η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για το Eurogroup ώστε να αποφασίσει σχετικά με την αποδέσμευση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος» αναφέρεται.

Η Έκθεση τονίζει για πρώτη φορά την επιτυχή υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και την αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Και συμπεραίνει ότι «οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών πεδίων και (…) βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022».

Η επόμενη μέρα

Η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται από το επόμενο φθινόπωρο να προχωρά μέσω του Κανονικής Εποπτείας (PostProgramme Monitoring) και την προγραμματισμένη αξιολόγηση των σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας. Μάλιστα, η Έκθεση του Νοεμβρίου θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΘΗΝΑ 984, η Ελλάδα θα αποστέλλει σε τριμηνιαία βάση στοιχεία που αφορούν στην πορεία των οικονομικών μεγεθών, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η πρόσβαση της χώρας στις αγορές μέχρι τα ελληνικά ομόλογα να επανέλθουν σε επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πακέτο των εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν, προτείνεται η παράταση της ρήτρας διαφυγής λόγω των ειδικών τρεχουσών συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική βιωσιμότητα των κρατών – μελών μεσοπρόθεσμα. Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις προτάσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες μετά το καλοκαίρι και αφού επανεξετάσει τις γενικότερες συνθήκες.

Κ. Μητσοτάκης: Ένα βήμα προόδου για τη χώρα η έκθεση της Κομισιόν

Στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα αναφέρεται με ανάρτησή του στο FB ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Καθιστά παράλληλα εφικτό, όπως επισημαίνει, τον εθνικό στόχο να ενταχθεί η χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 και να κλείσει μια πολυετής οικονομική δοκιμασία.

«Η νέα Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου της χώρας. Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά για 10η συνεχή φορά στο διάστημα που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Αρχικά για τον τρόπο που αμύνθηκε στην πανδημία. Και, τώρα, για τη δράση της απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη απελευθέρωση από τα δάνεια του ΔΝΤ και τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Και καθιστά, πλέον, εφικτό τον εθνικό στόχο η πατρίδα μας να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα το 2023. Κλείνει, έτσι, οριστικά μία πολυετής οικονομική δοκιμασία», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζοντας επίσης πως αποδίδουν οι κοινές προσπάθειες πολιτών και Πολιτείας, επισημαίνει: «Και η διεθνής αναγνώριση μας δίνει κουράγιο να επιμείνουμε στην προστασία της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης. Με σκληρή και μεθοδική δουλειά. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα αλλάζει και βαδίζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. Συνεχίζουμε!».

Χρ. Σταϊκούρας: Έκθεση-ορόσημο για την Ελλάδα

Για έκθεση-ορόσημο για την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως τόνισε «η εξέλιξη αυτή είναι καρπός και αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειας πολιτών και πολιτείας, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων – σε διεθνές επίπεδο – μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων».

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα