back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προς νέα στοχευμένα μέτρα ενεργειακής στήριξης – Τι θα προβλέπουν

Διαβάστε επίσης

Σε ένα ακόμη πακέτο παροχών για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό προϋποθέσεις και εφόσον δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η Σύνοδος Κορυφής σε μία εβδομάδα, και η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στα μέσα Ιουνίου, θα κρίνουν εν πολλοίς τη στάση των εταίρων και το τι πρεσβεύουν για νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης.

Οι προσδοκίες ειναι λίγες, ειδικά μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου REPowerEU το οποίο δεν προβλέπει κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα βοηθούσε τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση, μόλις χθες, δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη δεν απέκλεισε νέα στοχευμένα μέτρα.

Ποιά θα είναι αυτά;

– Συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο ντίζελ κίνησης και μετά τον Ιούνιο για τουλάχιστον ένα μήνα με αύξησή του μάλιστα στα 20 λεπτά το λίτρο.

– Επανάληψη για ένα ακόμη τρίμηνο της παροχής επιδόματος καυσίμου που θα κυμαίνεται από 30-50 ευρώ. Με το ισχύον μέτρο επιδοτήθηκαν λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια δικαιούχοι και ένα μέρος του κονδυλίου παραμένει αδιάθετο.

– Έξτρα επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα