back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θ. Βασιλακόπουλος: Δεν θα εξελιχθεί σε πανδημία η ευλογιά των πιθήκων

Διαβάστε επίσης

23-05-2022

Εντείνεται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως η ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, με τις υγειονομικές αρχές να σημαίνουν συναγερμό  για την αντιμετώπιση αυτής της νέας απειλής. Στη χώρας μας πάντως, επικρατεί προσωρινή ανακούφιση από το γεγονός ότι το πρώτο ύποπτο κρούσμα αποδείχθηκε ότι ήταν ανεμοβλογιά.

Καθησυχαστικός, αλλά απευθύνοντας ταυτόχρονα σύσταση για αυξημένη εγρήγορση εμφανίστηκε στον Αθήνα 984 ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε στον Γιάννη Παπαγεωργίου, η ευλογιά των πιθήκων κάνει μεν μια ασυνήθιστη εμφάνιση, αλλά είναι ήδη γνωστή ως ιογενής νόσος, δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη μεταδοτικότητα και πρέπει κάποιος να είναι σε πολύ στενή επαφή με άτομο που νοσεί, προκειμένου να μολυνθεί. Επιπρόσθετα, απέκλεισε ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε πανδημία.
«Η αρχική αλληλούχιση που έγινε από ένα περιστατικό στην Πορτογαλία δείχνει ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι ιδιαίτερα μεταλλαγμένος, άρα ούτε και διαφορετικός, σε σχέση με όσα ήδη ξέρουμε.
Το γεγονός ότι εντάσσεται στην κατηγορία των ιών dna, οι οποίοι δεν κάνουν μεταλλάξεις, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό που είναι rna και δίνει πολλαπλές μεταλλάξεις, μας επιτρέπει να είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων για την ευλογιά και την ανεμοβλογιά» τόνισε.

Πρόσθεσε πως «Υπάρχουν φάρμακα, εμβόλια και δεν δικαιολογείται να προκληθεί πανικός. Είναι σωστό που υπάρχει εγρήγορση στις υγειονομικές αρχές και στην επιστημονική κοινότητα για την ευλογιά των πιθήκων».

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως η μεταδοτικότητα της νόσου συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων. «Η ευλογιά των πιθήκων δε μεταδίδεται από πρωσυμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς φορείς, όπως ισχύει στην περίπτωση του κορωνοϊού» τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα