back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αθήνα και Μιλάνο κατά της παιδικής κακοποίησης

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται και την επόμενη σχολική χρονιά η εφαρμογή του διακρατικού προγράμματος «Reinforce Educators: Empower Children (REEC)» για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του δήμου Αθηναίων. Το ειδικό πρόγραμμα της οργάνωσης Terre des hommes Hellas περιλαμβάνει εκπαίδευση δασκάλων και νηπιαγωγών αλλά και ενδυνάμωση των ίδιων των παιδιών.

«Το πρόγραμμα REEC συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα και το Μιλάνο από την οργάνωση Γη των ανθρώπων (Terre des hommes Hellas) και τους εταίρους της, International Refugee Committee (IRC), δήμο του Μιλάνου και υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη συνηγορίας ευάλωτων ομάδων και επικοινωνίας της Terre des hommes στην Ελλάδα, Μελίνα Σπαθάρη. «Στόχος μας είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών, που ασχολούνται με παιδιά να μπορούν να εντοπίζουν περιστατικά κακοποίησης ή τη συμπεριφορά του πιθανού κακοποιητή και να ανταποκρίνονται επαρκώς σε όποια ανησυχία έχουν ότι ένα παιδί κακοποιείται στο σπίτι του».

«Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται επίσκεψη Ιταλών επαγγελματιών βρεφοκομείων και παιδικών σταθμών του δήμου του Μιλάνου για ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών με τους Έλληνες ομολόγους τους από το δήμο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, το ιταλικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Αθήνας, θα ενημερωθεί για στρατηγικές προαγωγής της παιδικής ευεξίας σε υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, θα ανταλλάξει εμπειρίες και πρακτικές και θα συζητήσει ολοκληρωμένες προσεγγίσεις μεταξύ διαφορετικών φορέων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας», σημειώνει η κα Σπαθάρη.

«Έως τώρα οι δύο οργανώσεις έχουν εκπαιδεύσει συνολικά σε Ελλάδα και Ιταλία 386 εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες, και πρόκειται να εκπαιδεύσουν έως το τέλος της χρονιάς άλλους 300. Η οργάνωση μας είναι μια διεθνής οργάνωση με παράρτημα στην Ελλάδα. Το REEC δεν είναι το πρώτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης που εφαρμόζουμε. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε ένα αντίστοιχο, για την εδραίωση πολιτικών και πρωτοκόλλων σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας με τη συμμετοχή 20 παιδικών κατασκηνώσεων. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτές τις δράσεις καθώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο κενό στο τομέα των πρωτοκόλλων και των πρακτικών επαρκούς προστασίας των παιδιών από φαινόμενα κακοποίησης. Η προστασία των παιδιών δεν θέλει μαγικά, θέλει δράση, και σ’αυτή τη δράση η Terre des hommes Hellas – Γη των ανθρώπων έχει δεσμευτεί μακροπρόθεσμα» επισημαίνει η κα Σπαθάρη.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος αναφέρθηκε η επικεφαλής της Terre des hommes Hellas, Λήδα Αυγουστή, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την επίσκεψη των Ιταλών εταίρων.

«Αυτό που περιμένουμε είναι η ενίσχυση της γνώσης των εκπαιδευτικών προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των επαγγελματιών παιδικής προστασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων και συμπεριφορών που πηγάζουν από την βία, το τραύμα ή τις δυσμενείς εμπειρίες. Η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ σχολείων, παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο και των οικογενειών τους και των υπηρεσιών παιδικής προστασίας στην κοινότητα και η ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών, των κηδεμόνων και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, αναφορικά με τους κινδύνους παιδικής προστασίας και κατάλληλους τρόπους πρόληψης, ταυτοποίησης και αντιμετώπισης».

Ανεπαρκής καταγραφή περιστατικών

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 1ο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκαν 35864 κλήσεις για ζητήματα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Από αυτές τις κλήσεις, 15421 (43%) αφορούσαν σε περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

«Σίγουρα, όμως, το φαινόμενο δεν καταγράφεται επαρκώς και οι πραγματικοί αριθμοί περιστατικών κακοποίησης παιδιών είναι πολύ υψηλότεροι» δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος, Γιώργος Κανάρης, προσθέτοντας: «Είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των παιδιών που κακοποιήθηκαν, όπως και να μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων/επιζώντων της ενδοοικογενειακής βίας που είναι, μακράν, η ομάδα με την πλέον ανεπαρκή καταγραφή».

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών

H πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Δήμητρα Ινές Αγγελή – Λυκούδη παρουσίασε στους Ιταλούς επισκέπτες το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών. Αναφερόμενη στην ιστορία του Βρεφοκομείου από την ίδρυσή του, το Σεπτέμβριο του 1859 έως και σήμερα συγκίνησε και εντυπωσίασε (αρνητικά) τους παρευρισκόμενους με την ιστορία της βρεφοδόχου. Η κα Αγγελή Λυκούδη ενημέρωσε, επίσης, για τις δράσεις προληπτικής ιατρική,ς τις παιδαγωγικές δράσεις, τη διατροφή των παιδιών και τις επιμορφώσεις του προσωπικού του Βρεφοκομείου.

Το έργο REEC (Reinforce Educators Empower Children) συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας, Ιθαγένειας 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονίζεται από την Terre des hommes (Tdh) Hellas σε συνεργασία με την International Rescue Committee Hellas (IRC) Hellas και τον Δήμο του Μιλάνου σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα