back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Το “πράσινο φως” για τη χορήγηση εμβολίου στους υγειονομικούς που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και στις στενές επαφές ασθενών, άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει κεντρική προμήθεια των συγκεκριμένων εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντως, τα μέλη της επιτροπής δεν συνιστούν μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Για 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 ακόμα ύποπτες περιπτώσεις, εκτός χωρών στις οποίες η νόσος είναι ενδημική, έκανε λόγο σήμερα ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι ενώ το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, παραμένει “περιορίσιμο”. Οδηγία για καραντίνα 21 ημερών για τα κρούσματα και στη Γερμανία.

Έντεκα ασθενείς κατέληξαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο από επιπλοκές του κορονοϊού – 149 οι διασωληνωμένοι – 5.588 τα νέα κρούσματα, εκ των οποίων 606 οι επαναλοιμώξεις.

Στην επιτακτική ανάγκη της διαφοροποίησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα εστίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα μιλώντας για τους νέους τερματικούς σταθμούς LNG. “Σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, όπως και νέες διασυνδέσεις”, τόνισε, χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της Κομισιόν. Όσον αφορά την ενέργεια, είπε ότι “είμαστε μάρτυρες στο ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της. Και αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Δυστυχώς, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να εμφανίζεται και στην επισιτιστική ασφάλεια”. Η κ. Φον ντερ Λάιεν στις 9:00 το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ.

Απέρριψε την ιδέα ότι η Eυρωζώνη οδεύει προς ύφεση η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας από το Νταβός στην τηλεόραση του Bloomberg. Όσον αφορά τους παράγοντες που θα αντισταθμίσουν τους αρνητικούς κραδασμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε την ανεργία που βρίσκεται “σε χαμηλότερα ποσοστά”, όπως είπε, τις μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την προοπτική για ένα δυνατό καλοκαίρι για την τουριστική βιομηχανία.

‘Ουδέν σχόλιο” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, τις προάλλες, όταν επιτέθηκε προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό. Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, αρκέστηκε να απαντήσει ότι ” ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή”.

“Δεν κατανοώ την τουρκική αντίδραση. Στο Κογκρέσο από τον Πρωθυπουργό δεν ελέχθη κάτι το οποίο είναι εκτός των ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων”, ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

Απέρριψε η Μόσχα το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, δια στόματος του αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, “το σχέδιο αυτό είναι αποκομμένο από την πραγματικότητα” και όποιος το συνέταξε “μοιάζει να βασίστηκε σε δημοσιεύματα επαρχιακού τύπου και στα ψεύδη της Ουκρανίας”. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας συμπλήρωσε ότι “η προτεινόμενη πλήρης αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία θα ήταν σίγουρα αιτία πολέμου”.

Στο μεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Άγκυρα αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν τις αιτήσεις της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εναντιώθηκε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους ηγέτες των δύο σκανδιναβικών χωρών το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, ρωσικά και κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινά γυμνάσια περιπολίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Η Ιαπωνία ανέφερε ότι κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα πέταξαν κοντά στην ιαπωνική επικράτεια, με αποτέλεσμα να απογειωθούν ιαπωνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν, με το Τόκυο να διαμαρτύρεται επισήμως στο Πεκίνο.

Οργισμένη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ μετά την γνωστοποίηση από τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θα αποστείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία: “Το μάθαμε από τρίτη χώρα”, τονίζεται, ενώ ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

“Τον Ιούνιο ξεκινάει η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή του γηπέδου και την μεγάλη ανάπλαση στο Βοτανικό και μέσα στο καλοκαίρι θα μπουν οι μπουλντόζες για τα πρώτα πρόδρομα έργα για το γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη”. Αυτό δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ΓΓ του Δήμου της Αθήνας, υπεύθυνος για την διπλή ανάπλαση. Όπως είπε ο κ. Τσιατσιάμης, το έργο ξεκινάει έχοντας τρεις βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, το πρόγραμμα πατάει θεσμικά σε γερές βάσεις χωρίς να εμποδίζεται από νομοθετικές και θεσμικές αρρυθμίες. Δεύτερον είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των υποδομών του γηπέδου στον Ελαιώνα και τρίτον έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Όπως είπε ο κ. Τσιατσιάμης, θα διατεθούν 120 εκ. ευρώ από το Δημόσιο Πρόγραμμα Επενδύσεων για το γήπεδο και 210 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις δημόσιες υποδομές για τη διπλή ανάπλαση ενώ και οι τράπεζες θα δαπανήσουν ένα ποσό για τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη.

Ο Αθήνα 984 κλείνει στις 31 Μαΐου τα 35 χρόνια του και γιορτάζει. Απόψε στις 9:00, ο σταθμός μας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, επιλέγει και προβάλλει για τους ακροατές του την ταινία “Άντε Γειά”. Τη σύνδεση του σταθμού με την ταινία θα κάνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, εναντίον της καταδίκης του σε κάθειρξη 9 ετών, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της περιφρόνησης του δικαστηρίου, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Κανονικά θα συμμετάσχει ο Άρης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη νέα αγωνιστική περίοδο, καθώς η ΟΥΕΦΑ ενέκρινε τον φάκελο αδειοδότησής του. Περισσότερα από τον Ανδρέα Χανιά…

Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου – 28 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα