back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 21:00

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Νταβός, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και η κατάσταση στην Ουκρανία, κι έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου.

Επίσης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την Γενική Διευθύντρια του Δ.Ν.Τ., Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Εξαίρω εσάς και την Ελλάδα, όπου και εάν πηγαίνω», τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα για να απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι «οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα».

Μήνυμα Κομισιόν προς την Τουρκία.

«Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο της φραστικής προσωπικής επίθεσης του Τούρκου Προέδρου στον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης».

Πολλαπλά μηνύματα για τις παγκόσμιες προκλήσεις και την ανάγκη εξεύρεσης τοπικών λύσεων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σήμερα οι δήμαρχοι Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Σμύρνης Tunç Soyer, ο οποίος επισκέπτεται την πρωτεύουσα.

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπακογιάννης, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κρατά σε ομηρία τις σχέσεις των δύο λαών μας. Οφείλουμε να προσπαθούμε για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και οφείλουμε να το κάνουμε εμείς, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, από ‘κάτω προς τα πάνω’, χτίζοντας γέφυρες».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σμύρνης σημείωσε, ότι «η Μεσόγειος μάς ενώνει όλους», προσθέτοντας πως «έχουμε πολλά κοινά και θα πρέπει να δείξουμε στους λαούς μας ότι αυτοί οι ισχυροί δεσμοί μπορούν να εξελιχθούν, ούτως ώστε να εδραιώσουμε όχι μόνο την ειρήνη, αλλά και την ανάπτυξη και τη συνεργασία».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύσκολα θα καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο στην σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Δεν συζητά για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις κυρώσεις, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Την αισιοδοξία της ότι όσοι εξακολουθούν να είναι αντίθετοι σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ένωση θα μπορούσαν να πειστούν και ότι η Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία, εξέφρασε η Γαλλίδα νέα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, η οποία συναντήθηκε στο Βερολίνο με τη γερμανίδα ομόλογο της Αναλένα Μπέρμποκ.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το έκτο πακέτο κυρώσεων που προβλέπει το σταδιακό τέλος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και να άρουμε την εναπομένουσα επιφυλακτικότητα», τόνισε η Κολονά.

Μεγάλο στρατηγικό λάθος, χαρακτήρισε την εισβολή του Πούτιν στη Ρωσία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από το Νταβός, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Τα δεδομένα τόσο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και για τη διεθνή τάξη πραγμάτων, άλλαξαν τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι «συνέτριψε την ειρήνη στην Ευρώπη».

Ως πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφασή Σουηδίας Φινλανδίας να υποβάλουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αποκαλώντας την «ιστορική», ενώ είπε ότι οποιεσδήποτε ανησυχίες εκ μέρους της Τουρκίας θα διευθετηθούν και θα βρεθεί λύση.

Αύριο τούρκοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με αντιπροσωπείες των δυο χωρών για να συζητήσουν τις αιτήσεις ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.

Έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δηλώνει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η Ουκρανία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού επιστραφούν τα εδάφη που χάθηκαν από τις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο τρίμηνος πόλεμος, δήλωσε ο βετεράνος αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Α. Κίσινγκερ.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Κίσινγκερ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να μην επιδιώξουν μία ντροπιαστική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

Εναντίον κάθε εδαφικής παραχώρησης στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, τάσσεται το 82% των Ουκρανών σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η ανησυχία για μία εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, στο Τόκιο.

Ποιες ποσότητες και τι κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου εως σήμερα, και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση αυτών των αποστολών, ζητά να μάθει ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τη χορήγηση εμβολίου στους υγειονομικούς που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και στις στενές επαφές ασθενών, συνιστά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντιθέτως δεν συνιστούν μαζικό εμβολιασμό.

Έξι χιλιάδες 194 κρούσματα, 11 θανάτους και 149 διασωληνωμένους ασθενείς ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Ο Αθήνα 984 κλείνει στις 31 Μαΐου τα 35 χρόνια του και γιορτάζει. Αυτή την ώρα, ο σταθμός μας σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, επιλέγει και προβάλλει για τους ακροατές του την ταινία “Άντε Γειά”. Τη σύνδεση του σταθμού με την ταινία θα κάνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος αύριο ο καιρός στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. 26 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα