back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλαφ Σολτς: Πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών

Διαβάστε επίσης

Ο Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε επιτυχή την εκπαιδευτική αποστολή Gazelle της Bundeswehr στον Νίγηρα και εκτίμησε ότι απαιτείται να δοθεί «συνέχεια», κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του καγκελάριου της Γερμανίας στη χώρα της δυτικής Αφρικής χθες Δευτέρα.

Η Μπούντεσβερ (ο γερμανικός στρατός) «τα πήγε εξαιρετικά καλά εδώ», υπό «δύσκολες συνθήκες», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συναντώμενος με τα σχεδόν 200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του στη βάση τους στην Τιλιά, όπου εκπαιδεύουν στρατιωτικούς του Νίγηρα για να αντιμετωπίσουν τη δράση τζιχαντιστών στην περιοχή.

Έκρινε πως η αποστολή του γερμανικού στρατού στον Νίγηρα είναι σημαντική, όσο και επικίνδυνη, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι θα πρέπει να παραταθεί αφού εκπνεύσει η εντολή της, στα τέλη του 2022.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ από την πλευρά του δήλωσε πως θα καλωσόριζε την παράταση της γερμανικής αποστολής, μιλώντας επίσης για «επιτυχίες».

Η γερμανική στρατιωτική δύναμη, που έχει 180 μέλη, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον κ. Μπαζούμ η στρατιωτική συνεργασία Γερμανίας-Νίγηρα από το 2015 και μετά αποτελεί «υπόδειγμα», όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Σολτς στην πρωτεύουσα Νιαμέ. Η Γερμανία, θύμισε, «έκανε μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές», με την κατασκευή «αεροδρομίων και κτιρίων», ενώ προσέφερε «εκπαίδευση υψηλής ποιότητας» που «εκτιμάται από τον στρατό μας».

Ο Νίγηρας αποκτά βαρύνουσα σημασία για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή του Σαχέλ εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και τη στρατιωτική χούντα που κυβερνά το γειτονικό Μαλί. Την Παρασκευή, η γερμανική κάτω Βουλή ενέκρινε με ψηφοφορία της τον προσεχή τερματισμό της συμμετοχής της Μπούντεσβερ στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μαλί. Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, αντίθετα το γερμανικό κοινοβούλιο έχει «ήδη δώσει πράσινο φως στην παράταση» της αποστολής στον Νίγηρα, αν και μένουν να διευκρινιστούν ορισμένες διαστάσεις.

Η αστάθεια στο Σαχέλ θεωρείται ένας από τους λόγους που χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή και προσπαθούν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Ο κ. Σολτς επισκέφθηκε τη Σενεγάλη προχθές Κυριακή και επρόκειτο να ολοκληρώσει την περιοδεία του στην ήπειρο στη Νότια Αφρική.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα