back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολλαπλά μηνύματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τους δημάρχους Αθηναίων και Σμύρνης

Διαβάστε επίσης

Πολλαπλά μηνύματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις παγκόσμιες προκλήσεις, έστειλαν με τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα και τις δηλώσεις τους, οι δήμαρχοι Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Σμύρνης Tunç Soyer.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κρατά σε ομηρία τις σχέσεις των δύο λαών μας. Οφείλουμε να προσπαθούμε για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και οφείλουμε να το κάνουμε εμείς, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, από “κάτω προς τα πάνω”, χτίζοντας γέφυρες» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο της Σμύρνης.

Η συνάντηση των δυο δημάρχων, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, αναδεικνύει την αξία που έχει η διπλωματία των πόλεων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν “γέφυρα” ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στους λαούς.

Καλωσορίζοντας το δήμαρχο της Σμύρνης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για « έναν επιφανή εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ανοιχτούς ορίζοντες».Όπως είπε συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας Αθήνας και Σμύρνης, ειδικά στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, μέσα από την ανταλλαγή πρακτικών.

Ανάλογα μηνύματα συνεργασίας έστειλε στις δηλώσεις του και ο δήμαρχος της Σμύρνης, λέγοντας, ότι η Μεσόγειος μας ενώνει όλους. «Έχουμε πολλά κοινά και θα πρέπει να δείξουμε στους λαούς μας ότι αυτοί οι ισχυροί δεσμοί μπορούν να εξελιχθούν, ούτως ώστε να εδραιώσουμε όχι μόνο την ειρήνη, αλλά και την ανάπτυξη και τη συνεργασία», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «με τον Δήμαρχο Αθηναίων, συζητήσαμε και βρήκαμε πολλούς τρόπους ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή. Οι πόλεις» συμπλήρωσε, «δεν μπορούν να είναι εχθροί, μπορούν να είναι μόνο αδέρφια ή φίλοι». Ο κ. Soyer, σημείωσε, ακόμη, ότι « το μέλλον της ανθρωπότητας θα είναι η βιωσιμότητα των πόλεων και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει πρωτίστως να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις για το καλό των λαών μας τώρα και στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, όχι μόνο στον πολιτισμό και στις τέχνες, αλλά και στη γαστρονομία και στον επισιτισμό. Για όλα αυτά τα διεθνή ζητήματα, μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα από τη συνεργασία», είπε.

Ο κ. Μπακογιάννης ξενάγησε το δήμαρχο της Σμύρνης στον Εθνικό Κήπο, όπου είναι σε εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης και επισκέφθηκαν την έκθεση «Φύση και Περιβάλλον», στην οποία εκτίθενται 48 φωτογραφίες διεθνώς αναγνωρισμένων φωτογράφων του Πρακτορείου Reuters.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτορεπορτάζ “Athens Photo World”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα