back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άνοιξε το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων ο «Ανέστιος»

Διαβάστε επίσης

Μετά από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες άνοιξε το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων στην Πλατεία Κάνιγγος στην οδό Γραβιάς 9-11 και το όνομά του, είναι «Ανέστιος». Στα 3 χρόνια λειτουργίας του, στην αποθήκη της οδού Πειραιώς έχουν συλλεγεί από δωρεές, περίπου, 90 χιλιάδες βιβλία ενώ αυτή τη περίοδο εργάζονται σε αυτό 4 πρώην άστεγοι.

«Ο «Ανέστιος» βρίσκεται στην οδό Γραβιάς 9-11, στο κέντρο της Αθήνας και θα λειτουργεί ως κανονικό Παλαιοβιβλιοπωλείο. Ο χώρος στην οδό Πειραιώς 132, ο οποίος στέγαζε το εγχείρημα μας εδώ και 3 χρόνια θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως αποθήκη και θα δέχεται τις δωρεές των πολιτών», αναφέρει στον Αθήνα 9.84, ο εμπνευστής του όλου εγχειρήματος, Λεωνίδας Κουρσούμης. «Το επόμενο μας βήμα, που ελπίζουμε να καταφέρουμε είναι να βρούμε μια αποθήκη και να μεταφέρουμε όλο τον όγκο των βιβλίων από την Πειραιώς καθώς ο χώρος εκεί δεν ηλεκτροδοτείται. Να καταγραφούν όλα τα βιβλία, να φτιάξουμε μια βιβλιοθήκη και ένα αναγνωστήριο προσβάσιμο στον κόσμο και ένα eshop. Η ιστοσελιδα του «Ανέστιος» είναι υπό κατασκευή».

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συλλέξει από την αγάπη του κόσμου και το κύμα συμπαράστασης, που δημιουργήθηκε περίπου 80 – 90 χιλιάδες βιβλία εκτός όσων έχουν πουληθεί ή ανακυκλωθεί. Έχουμε βιβλία πολύ σπάνια, που δεν υπάρχουν στην αγορά ή σε βιβλιοθήκες και είναι κρίμα να βρίσκονται στα χαρτοκιβώτια. Πρέπει να διασωθούν. Έχουμε βιβλίο 210 ετών. Επίσης, η πρώτη έκδοση του Ιωάννη Δαμασκηνού, η οποία, δεν υπάρχει σε καμία βιβλιοθήκη της χώρας μας και το βιβλίο είναι συντηρημένο» επισημαίνει ο κ. Κουρσούμης.

«Αυτή τη στιγμή στο Παλαιοβιβλιοπωλείο απασχολούνται 4 άνθρωποι, πρώην άστεγοι οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει από ένα μικρό σπίτι ο καθένας» υπογραμμίζει ο κ. Κουρσούμης. «Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε και την αποθήκη για την καταγραφή και συντήρηση των βιβλίων θα δημιουργηθούν άλλες δύο θέσεις εργασίας. ‘Ενας συντηρητής βιβλίων έχει προσφερθεί να εκπαιδεύσει 2 άστεγους που θα επιθυμούσαν να δουλεύουν εκεί».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος Λεωνίδας σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε σε εκδοτικούς οίκους. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχασε τη δουλειά του και βρέθηκε άνεργος και άστεγος για 8 μήνες. Τους μήνες που περιπλανιόταν στους δρόμους της Αθήνας, ξεκίνησε να μαζεύει πεταμένα βιβλία από τα σκουπίδια και τα πουλούσε στο Μοναστηράκι για λίγα ευρώ. Τον Μάρτιο του 2019 αποφάσισε να κάνει το όνειρό του για το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων πράξη ξεκινώντας με μία ανάρτηση στο Facebook η οποία κινητοποίησε τον κόσμο και σύντομα συγκεντρώθηκαν περίπου 3500 τίτλοι βιβλίων. Ο αγώνας του, συνεχίζεται και τα ονειρά του, δεν σταματούν.

Ο αποθηκευτικός χώρος της οδού Πειραιώς παραμένει ανοικτός από Τρίτη έως και Κυριακή και ώρες 10:00-15:00.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα