back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διπλάσια η πιθανότητα των γυναικών για μακρά Covid-19

Διαβάστε επίσης

Οι γυναίκες έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα από ό,τι οι άνδρες να ταλαιπωρηθούν από επίμονα για μήνες συμπτώματα της μακράς Covid-19, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι το ιατρικό ιστορικό αυτοάνοσης πάθησης ή κατάθλιψης αυξάνει τον κίνδυνο μακρόχρονων συμπτωμάτων μετά από λοίμωξη με κορονοϊό. Περίπου ένα στα τρία άτομα με μακρά Covid-19 είχε προηγούμενο αυτοάνοσο νόσημα και πάνω από τους μισούς ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους.

Όσοι είχαν χρειαστεί νοσηλεία λόγω της Covid-19 έχουν στη συνέχεια δεκαπλάσια πιθανότητα για μακρά Covid-19. Η μελέτη βρήκε ακόμη ότι, ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες με μακρά Covid-19 έχει διαταραχές στην περίοδό της (έμμηνο κύκλο).

Η μελέτη από ερευνητές της γνωστής εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 100.000 ανθρώπους με Covid-19, από τους οποίους περίπου το ένα τέταρτο είχαν συμπτώματα (κόπωση, δύσπνοια, εγκεφαλική «ομίχλη» κ.ά.), παρ’ όλο που είχαν αναρρώσει από την οξεία λοίμωξη πριν τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες υποφέρουν από μακρά Covid-19 σε δυσανάλογο ποσοστό, παρ’ όλο που, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, οι άνδρες είναι πιθανότερο να νοσήσουν με Covid-19 και να πεθάνουν από τη νόσο. Περίπου οι μισές γυναίκες με μακρά Covid-19 έχουν συμπτώματα για έξι μήνες ή περισσότερο, κάτι που πιθανώς οφείλεται σε ορμονικές ή γενετικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

Μία δεύτερη αμερικανική μελέτη, από ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, βρήκε ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε ενήλικες (21%) έως 65 ετών που νόσησαν από τον κορονοϊό θα εμφανίσει έπειτα προβλήματα μακράς Covid-19, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Στους άνω των 65 ετών, μακρά Covid-19 θα εμφανίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από ένας στους τέσσερις (27%).

Τα προβλήματα από τη μακρά Covid-19 μπορεί να αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά, τους νεφρούς, το μυοσκελετικό σύστημα, το ενδοκρινικό, το γαστρεντερικό και άλλα μέρη του σώματος, καθώς επίσης συμπτώματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης. Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τους νεότερους με μακρά Covid-19, να εμφανίσουν ειδικότερα νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές.

Η μελέτη, που ανέλυσε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία της περιόδου 2020-21 για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 353.164 είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας (αναπνευστικών μυοσκελετικών, καρδιαγγειακών κ.ά.) λόγω του μετά-Covid συνδρόμου (όπως είναι επίσης γνωστή η μακρά Covid-19) στους άνω των 65 ετών είναι 20% έως 120% μεγαλύτερη, σε σχέση με τους ηλικιωμένους που ποτέ δεν αρρώστησαν με Covid-19. Για τους ανθρώπους 18 έως 64 ετών ο αντίστοιχος κίνδυνος προβλημάτων υγείας εξαιτίας της μακρόχρονης Covid-19 είναι κατά 10% έως 110% μεγαλύτερος σε σχέση με όσους ποτέ δεν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο διάστημα ενός μηνός έως ενός έτους μετά τη διάγνωση κορονοϊού, το 38% των ασθενών είχαν ακόμη ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας, έναντι 16% των ασθενών χωρίς Covid-19. Στην ηλικιακή ομάδα των 18-64 ετών το ποσοστό ατόμων με μετά-Covid προβλήματα ήταν 35% έναντι 15% στους συνομήλικους χωρίς Covid-19, ενώ στους άνω των 65 ετών τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 45% έναντι 19%. Με βάση τα ανωτέρω, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι περίπου το 27% των ηλικιωμένων και το 21% των κάτω των 65 ετών εμφανίζουν προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με την προηγηθείσα Covid-19.
Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα